Mali'de BM güçlerine saldırı: 2 Mısırlı asker öldü
Mali'de konuşlu bulunan BM Barış Gücü askerleri bombalı saldırının hedefi oldu.
Birleşmiş Milletler Barış Gücü misyonuna ait askeri konvoy dün sabah Mali'nin kuzeyinde bombalı saldırının hedefi oldu.
BM Barış Gücü askeri konvoyunun ülkenin kuzeyindeki Tessalit-Gao otoyolunda geçişi sırasında bir zırhlı araca yönelik bombalı saldırıda 2 personelin öldüğü, 5 personelin de ağır yaralandığı bildirildi.
Birleşmiş Milletler Mali Çok Boyutlu İstikrar Misyonu'ndan (MINUSMA) yapılan yazılı açıklamada, saldırı doğrulanırken ölen personellerin Mısır'lı olduğu ifade edildi.
Sağlık ekiplerinin bölgeye intikal etmesi sonrası yaralıların hastaneye kaldırıldığı belirtildi.
MINUSMA söz konusu saldırıyı kınadı.
Mali'de saldırıların gerçekleştirildiği bölgede El Kaide'nin Batı Afrika kolu Cemaat Nusret el İslam vel Muslimin (CNİM) grubunun etkin olduğu biliniyor.
Öte yandan şu ana kadar Mali'de BM Barış Gücü altında hizmet eden yaklaşık 177 askerin saldırılarda öldürüldüğü ifade ediliyor.
BM barış gücü misyonunun görev süresi uzatıldı
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi 29 Haziran'da Mali'de yer alan barış gücü misyonunun ülkedeki varlığını bir yıl daha uzatma kararı almıştı.
MINUSMA'nın bölgedeki birlik sayısının 13 bin 289 askeri personel ve bin 920 polisten oluşması bekleniyor.
Fransa BM toplantısında Mali'deki barış gücü misyonuna farklı bir ülkeden gerçekleşecek hava desteği teklifinde bulunmuş ancak bu teklif ülkedeki cunta yönetim tarafından reddedilmişti.
Cunta yönetimi bir süredir Rusya'ya bağlı askeri uzmanların orduyu eğittiğini ve cihat yanlısı gruplara karşı faaliyetlerde bulunduğunu öne sürüyor.
Ancak bölge uzmanları ve görgü tanıkları, Mali'de, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakınlığıyla bilinen Wagner özel askeri şirketin bulunduğunu belirtiyor.
Wagner'in çeşitli sivil ölümlerinde parmağı olduğu biliniyor.
Mali'de Batı işgali sona eriyor
Fransa'nın Barkhane operasyonunu sona erdirme kararının ardından, Avrupa Birliği'nin Takuba misyonu da resmen sona erdi.
Fransa'dan yapılan açıklamaya göre, 30 Haziran itibarıyla Takuba misyonunun görev süresi bitti.
General Pascal Ianni misyonun sona erdiğini ilan etti. Takuba bünyesinde Belçika, Çekya, Danimarka, Estonya, Hollanda, İtalya, Macaristan, Portekiz ve İsveç'ten askerler bulunuyordu.
Avrupalı özel askeri güçlerin katılımıyla kurulan misyon Mali'de cihat yanlısı gruplara karşı savaşıyor ve yerel güçleri eğitiyordu.
2019 yılında resmiyete dökülen Takuba Görev Gücü, birçok Avrupalı ülkenin katılımıyla 900 askerin Mali'ye konuşlandırılmasını sağlamıştı.
Kaynak: Mepa News