Alexander Baunov

Alexander Baunov

Putin Ukrayna'yı Suriye'ye tercih etti

Putin Ukrayna'yı Suriye'ye tercih etti

2015 yılında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, diktatör Beşar Esed'in talebi üzerine Suriye'ye asker gönderdiğinde aklında birkaç hedef vardı. Rusya'nın 2014 yılında Kırım'ı ilhak etmesinin ardından maruz kaldığı uluslararası izolasyondan kurtulmasını sağlamak istiyordu. Rusya'yı, Sovyetler Birliği'nin çöküşünden sonra varlığının azaldığı Orta Doğu'da yeniden etkili bir konuma getirmeye çalıştı. Ve Rusya'yı müttefiklerini destekleyebilecek ve dost hükümetleri devirme çabalarını durdurabilecek küresel bir güç haline getirmek istedi. Suriye'ye müdahale aynı zamanda Rusya'nın Orta Doğu'daki Hıristiyanların koruyucusu rolünü üstlenmesini sağladı. Bu Putin'e göre çökmekte olan Batılı güçlerin terk ettiği bir roldü ve Putin'in Rusya'yı Avrupa'nın Hıristiyan değerlerinin son kalesi olarak sunma arzusuna uygun bir misyondu.

Esed rejiminin hızla çökmesinin ardından Putin'in bu üçlü gündemi için ortaya koyabilecek çok az şeyi var. Rusya Ortadoğu'daki askeri üslerini kaybetmekle karşı karşıya ve Esed'in hükümeti devrilirken, koruduğunu iddia ettiği Suriyeli Hıristiyanlar için çok az endişe gösterdi. Ve Rusya'nın uluslararası toplumdan izolasyonu 2022'deki Ukrayna işgalinden bu yana daha da şiddetlendi.

Rusya'nın müdahalesinin özünde Batılı güçlerle sıkı bağları olmayan daha küçük ülkelere yönelik bir mesaj vardı: Bizimle iş birliği yapın, biz de sizi Batı destekli rejim değişikliklerinden koruyalım. Yaklaşık on yıl boyunca bu mesaj inandırıcı göründü. Ancak şimdi işler farklı görünüyor. Putin'in Ukrayna'da tam zafer kazanmaya odaklanması Rusya'nın diğer dış politika hedeflerini ikincil konuma düşürdü ve en büyük dış politika başarılarından birini kaybetmesine neden oldu. Esed'in düşüşü, Rusya'nın müttefik hükümetler için rejim istikrarının garantörü olma iddiasını geçersiz kılıyor. Ukrayna'daki savaş devam ettiği sürece, yurt dışına güvenlik ihraç edemeyecek.

Askeri varlık

Rusya'nın Suriye'ye müdahalesi başından beri Ukrayna ile bağlantılıydı. Moskova, 2010'lardaki Arap Baharı'nı Kiev'deki Euromaidan protestolarının ve on yıl önce eski Sovyet ülkelerini sarsan "renkli devrimlerin" uzantısı olarak algıladı. Putin bunların hepsini kendi rejimini devirmeye yönelik olası bir girişimin provaları olarak gördü. Elbette Putin, Rusya'nın Suriye'ye müdahalesini bir terörle mücadele operasyonu olarak tasvir etti. Batı, Rusya'nın Suriye'de IŞİD'e karşı ortaklık teklifini reddetmiş olsa da, Rusya'nın ortak ya da en azından örtüşen bir düşmana karşı savaşa dahil olduğu gerçeğini kabul etti. ABD, Türkiye ve bazı Körfez ülkeleri, Kırım'ın ilhakından sonra olduğu gibi sadece uluslararası bir parya olarak tartışılmaktan çıkan Rusya ile askeri iletişim kanalları kurdu.

Bu arada Rusya, Esed rejimini desteklemek için İran ile ilişkilerini derinleştirdi, ortak bir askeri komisyon kurdu, ABD'nin itirazlarına rağmen Tahran'a S-300 füzeleri teslim etti ve uluslararası yaptırımları baypas etmeye çalıştı. Putin ayrıca Suriyeli isyancı güçlere verdiği destek nedeniyle Türkiye ile tartışmaktan çekinmedi ve Ankara'ya ticari yaptırımlar uygulayacak kadar ileri gitti. Bununla birlikte, askeri müdahalesi Putin'i eleştirenlerin öngördüğü gibi bölgedeki Sünni devletlerle çatışmaya dönüşmedi. Rusya-Türkiye ilişkileri düşmanlık ve dostluk arasında gidip gelse de (Putin 2016'daki darbe girişimi sırasında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı destekledi), Körfez ülkeleri Moskova'nın daha önce yönetilmesi zor olan sorunlu bir çatışmada askeri gücünü göstermesine saygı duydu. Esed Arap Birliği'ndeki yerine geri döndü, Rusya ile Körfez ülkeleri arasındaki üst düzey temaslar sıklaştı, Rusya ile Birleşik Arap Emirlikleri arasındaki ticaret arttı ve Suudi Arabistan ile Rusya petrol politikası konusunda eşgüdüm sağlamaya başladı.

Bu sıcak karşılama Orta Doğu'nun ötesine de uzandı. Afrika, Orta Asya ve daha az ölçüde Latin Amerika'daki ülkeler Moskova'nın müttefik bir rejimi iç çalkantılardan ve devrimlerden koruma becerisini güven verici buldular. Rusya daha önce nükleer santral inşa etmek ve silah tedarik etmek dışında kendisini ikna edici bir yatırımcı ya da teknoloji ihracatçısı olarak pazarlamakta zorlanmıştı. Ancak Esed'i başarılı bir şekilde savunması, Kremlin'in kendisini hem resmi olarak Rus Silahlı Kuvvetleri aracılığıyla hem de gayri resmi olarak Wagner paramiliter şirketi gibi paralı askerler aracılığıyla bir güvenlik ihracatçısı olarak satmasını sağladı. Rus Silahlı Kuvvetleri esas olarak havada faaliyet gösterirken bu paramiliter güçler Suriye ordusu, Hizbullah ve İslami Devrim Muhafızları ile birlikte karada savaşıyordu.

Bu durum sahada etkili oldu: Burkina Faso, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Libya, Madagaskar, Mali, Mozambik ve Güney Sudan'daki rejimler de dahil olmak üzere Afrika hükümetleri ve Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Özbekistan gibi Orta Asya'daki seküler post-Sovyet rejimler, silahlı gerillalar ile İslamcı ve ayrılıkçı gruplara karşı mücadelelerinde ve yerel silahlı kuvvetler ile koruma hizmetlerinin eğitiminde Rus birliklerinin ve paralı askerlerinin yardımından yararlandılar. Orta Asya hükümetleri için Rusya uzun zamandır İslamcıların ve Batı destekli siyasi muhalefetin neden olduğu iç huzursuzluklara karşı bir koruyucu olarak görülüyordu ve Suriye müdahalesi bu algıyı güçlendirdi.

Esed'in devrilmesini önleyerek ve Suriye'nin isyancılara kaptırdığı toprakların çoğunu Esed'in kontrolüne geri vererek Rusya, bölgedeki olayların gidişatını etkileyebileceğini ve hatta tersine çevirebileceğini gösterdi. Aynı zamanda Körfez ülkelerine Rusya'da yatırım projeleri teklif edildi ve Kremlin'den diplomatik destek verildi. Birleşik Arap Emirlikleri 2018 yılında Rusya ile stratejik ortaklık anlaşması imzaladı ve 2021 yılına gelindiğinde Rusya'nın Orta Doğu'daki en yakın ortağı haline geldi. 2022 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacmi 9 milyar dolara yükseldi. Katar'ın Rusya'daki yatırımları 13 milyar dolara ulaştı. Sovyetler Birliği ile Körfez monarşileri arasında, Sovyetlerin bölgedeki devrimci gruplara ve hükümetlere verdiği desteğin yanı sıra Rusya'nın Çeçenistan'daki savaşı, hidrokarbon piyasasındaki rekabeti ve Putin'in İran'la yakınlaşmasının neden olduğu Sovyet sonrası gerilimlere bağlı olarak daha önce soğuk olan ilişkiler yerini yakınlaşmaya bıraktı. Suriye müdahalesi Rusya'nın Orta Doğu'daki yeni ve kalıcı rolünün katalizörü oldu.

Başarısızlık

Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşta daha fazla kaynak toplamak için Esed rejiminden vazgeçmesi, Putin'in savaşta tam zafer için her şeyi feda etmeye hazır olduğunu açıkça gösteriyor. Putin kendisini gerçekçi biri olarak göstermeye çalışsa da, neredeyse tüm diğer dış politika zorunluluklarını dışlayacak şekilde Ukrayna'ya kendini kaptırmış durumda.

Afrika, Asya, Latin Amerika ve Orta Doğu'nun büyük bölümünde Rusya, Ukrayna'daki savaşını ortak bir amaç uğruna verilen bir mücadele olarak satmayı başarmıştı: Daha az Batı merkezli bir dünya düzeni, finansal sistemde daha fazla bağımsızlık, ademi merkeziyetçilik ve bazı Batılı olmayan ülkeler tarafından ikiyüzlü olarak algılanan insan hakları ihlalleri ve antidemokratik yönetimlere yönelik Batı eleştirilerini göz ardı etme yeteneği. Çin, Hindistan, Vietnam ve Orta Asya'daki eski Sovyet cumhuriyetleri de dahil olmak üzere pek çok ülke Rusya'nın Batı'dan izole edilmesinde fırsatlar gördü. Batılı firmalar ve yatırımcılar Rusya'daki dükkanlarını kapattığında, Batılı olmayan oyuncular Rus pazarına girdi ve Rusya'nın yaptırımları aşmasına yardımcı oldu. Esed'in düşüşünün bu şirketlerin ve hükümetlerin Rusya'nın izolasyonundan faydalanma girişimleri üzerinde hemen bir etkisi olmayacaktır. Ancak Rusya'nın bir müttefikinin hızla çöküşünün görülmesi, Batı ile ilişkiler pahasına Rusya ile ittifak yapma isteklerini değiştirebilir.

Rusya'nın müttefiklerine askeri güç sağlama kabiliyeti, güvenlik hizmetlerinin hem Orta Doğu'da hem de Afrika'da talep gördüğü anlamına geliyordu, ancak Esed'in düşüşü muhtemelen bu talebi azaltacak. Rusya'nın Suriye'de bulunan ve erişimini kaybedebileceği askeri üsleri, her iki bölgede de gemi ve uçaklara yakıt ikmali yapmasına ve asker tedarik etmesine olanak sağlıyordu. Orta Doğu'da fiziksel bir varlığı olmadan bu çok daha zor olacaktır. Muhaliflerin

Suriye'deki başarısı, Rusya'nın dünyanın dört bir yanındaki müttefiklerine sunduğu güvenlik ve ekonomik tekliflerin sınırlarını da gösteriyor. Moskova, Esed'in ülkenin büyük bölümünde askeri ve siyasi kontrolü yeniden ele geçirmesine yardımcı olmakta başarılı oldu ancak uzun vadede direnişe kesin bir darbe vuramadı.

Rusya ayrıca Suriye'de ekonomik kalkınmayı teşvik edemedi ya da Esed'in iktidarının ilk yıllarında ülkeye akan ve Arap Baharı sırasında kuruyan Batı yatırımlarının yerini dolduramadı. Suriye, iç savaş sırasında içine düştüğü ekonomik kara delikten asla kurtulamadı, kişi başına düşen GSYİH iki ila üç kat azaldı. Türkiye'nin desteklediği İslamcı muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde yaşam standartları, Rusya ve İran'ın desteklediği Şam'ın yönettiği bölgelerdekini aştı. İsyancıların kontrolündeki İdlib'de elektrik, yakıt, su ve çok daha az gıda sıkıntısı vardı. Rusya'nın Suriye ile toplam ticareti hiçbir zaman yılda 700 milyon doları aşmadı, bu rakam Türkiye'nin isyancıların elindeki nispeten küçük topraklarla yaptığı ticaretten daha az.

Saplantı

Rusya nihayetinde Esed'in düşüşünü ve Akdeniz'deki askeri üslerini kaybetme ihtimalini göğüsleyecektir. Ruslar Suriye seferine her zaman temkinli ve kayıtsız yaklaştı, uzak bir Müslüman ülkeye asker gönderme fikri hiçbir zaman popüler olmadı ve Afganistan'daki Sovyet savaşının anılarını çağrıştırdı. Ruslar karada sınırlı kuvvetlerle yürütülen küçük, yüksek teknolojili ve öncelikli olarak hava savaşından memnundu. Suriye müdahalesinin haberleştirilme şekli, Ukrayna'daki "özel askeri operasyona" ilişkin beklentilerin, uzak bir yerde hızlı bir zafer, çok az toplumsal fedakarlık ya da profesyonel olmayan askerlerin katılımını gerektiren hızlı bir gurur kaynağı olarak şekillenmesine yardımcı oldu. İşgal hemen başarıya ulaşmayınca, Suriye'deki uzak başarılar Ukrayna'daki savaşın acımasız gerçekliğiyle tatsız bir tezat oluşturdu. Savaş üçüncü yılına girerken Putin Suriye'deki bir başka başarısını daha kaybetti: Vatandaşlarının Rusya'nın teknolojik üstünlük sayesinde savaşları hızla kazanabileceğine dair güvenini.

Rusya, İran ve diğer pek çok ülke ABD'nin askeri müdahalelerini kibirli, yerel bağlamdan habersiz ve istikrarlı rejimler ya da etkili güvenlik yapıları oluşturmaktan aciz olmakla eleştiriyor. Orta Doğu'da Batı destekli rejimlere karşı bir denge unsuru olarak rol oynayan Rusya ve bölgesel bir ağır top olan İran'ın yerel dinamikleri anlaması beklenebilirdi. Ancak Suriye'de ekonomik büyümeyi teşvik etmekte ve başkalarını Esed'in davasına çekmekte başarısız oldular. Körfez ülkeleri, Hindistan ve Çin'den yatırımcılar Rusya ve İran'ın güvenlik garantileri altında Suriye'ye akın etmedi. Şimdi Rusya, askeri ve sivil personelinin Suriye'den tahliyesi için Erdoğan'dan yardım isterken, kendisini bir zamanlar ABD'nin oynadığı rolün tam içinde buluyor: Bölgenin meselelerine ve dinamiklerine uzak, yabancıların varlığıyla ilgilenmeyen yerel siyasi oyuncular tarafından dışarı itilen bir ülke.

Rusya'nın Ukrayna'daki savaşa odaklanması, Putin'in ve daha geniş anlamda Rusların, Rusya'nın ülkeye aktardığı para ve kaynaklara ne olduğu ya da şu anda ülkeyi etkin bir şekilde yöneten Rus güvenlik servislerinin neden defalarca hazırlıksız yakalandığı gibi Suriye ile ilgili uygunsuz soruları görmezden gelmesine yardımcı olacaktır: Ukrayna'nın direnmeye hazır olması, Wagner lideri Yevgeny Prigozhin'in Haziran 2023'teki isyanı, bu sonbaharda Ukrayna'nın Kursk bölgesine saldırması ve şimdi de Esed rejiminin hızla düşmesi. Ancak Rusya'nın başka yerlerdeki ortakları da bu soruları soracaktır. Rusya'nın savaş yürütürken müttefiklerine askeri destek ve ekonomik kalkınma sağlamaktan aciz olduğu açıkça ortaya çıktı ve daha önce destek için Rusya'ya başvuran rejimler bunu fark edecekler. Rusya şimdi Esed'in hayatını ve özgürlüğünü kurtardığı ve böylece onu Libya'daki Muammer Kaddafi'nin kaderinden kurtararak garantisini yerine getirdiği söylemini destekliyor. Ancak Moskova'nın müttefiklerinin rejim istikrarı ve güvenlik ihracatçısından çok daha fazlasını beklediği açık.

Rusya'nın yardımını uman yöneticiler, Rusya'nın Suriye'nin yeni liderleriyle ne kadar çabuk temas kurmaya çalıştığını görünce hoş olmayan bir sürprizle karşılaşabilirler. Esed'in gidişinden önce bile Rus televizyonu Tahriru'ş Şam'ı terör örgütü olarak nitelendirmeyi bırakmıştı. Yakın zamanda, Çeçen Cumhuriyeti Başkanı Ramzan Kadirov, açıkça Kremlin'in onayıyla, Tahriru'ş Şam'dan "terörist" yaftasını kaldırmayı önerdi ve hükümet Moskova'daki Suriye büyükelçiliğinin muhalif bayrağı çekmesine izin verdi. Şimdi ise Moskova yeni Suriye hükümetiyle doğrudan temas kuruyor.

Putin, Rusya'nın Suriye'deki başarısızlığını bir zafer olarak sunmaya çalıştı ve Rusya'nın ülkede bir "terörist yerleşim bölgesi" kurulmasını engellediğini iddia etti. Ancak Esed'in düşüşü (ve Rusya'nın Esed rejiminin çöküşüne kayıtsız kalması), Suriye ya da diğer herhangi bir bağımlı devlete yönelik kaygıların Putin tarafından Ukrayna'yı kesin bir yenilgiye uğratmaya odaklanmanın önüne geçtiğini gösteriyor. Aynı zamanda Putin'in Ukrayna'ya öncelik verme kararı, Rusya'nın yakın çevresi dışındaki emellerinden tamamen vazgeçtiği anlamına gelmiyor. Aksine, Suriye'nin kaybedilmesi Ukrayna'daki savaşın riskini artırdı. Putin'in planında Ukrayna, Batılı seçkinler ile Rusya liderliğindeki yeni bir düzen arasındaki küresel mücadelede bir dönüm noktası haline geldi: Ukrayna düştüğünde, Rusya Gürcistan'ı ve istediği diğer toprakları almayı ve kendisini bir kez daha dünyanın dört bir yanındaki ülkelere güçlü bir patron olarak satmayı umuyor. Ancak bu arada Moskova'nın vaatlerinin içi boş kalacaktır.


Foreign Affairs'te yayınlanan bu değerlendirme Mepa News okurları için Türkçeleştirilmiştir. Değerlendirmede yer alan ifadeler yazarın kendi görüşleridir ve Mepa News'in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

Bu yazı toplam 2016 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Alexander Baunov Arşivi