Somali'de görevi bırakmayı reddeden Başkan Fermacu ABD'yi ikna etmek için 150 bin dolar harcadı
Somali'de görev süresi bitmiş olmasına rağmen başkanlığı bırakmayan Muhammed Abdullah Muhammed Fermacu ABD'yi ikna etmeye çalışıyor.
Somali'de görev süresi bitmiş olmasına rağmen başkanlığı bırakmayan Muhammed Abdullah Muhammed Fermacu ABD'yi ikna etmeye çalışıyor.
ABD Adalet Bakanlığı tarafından yayınlanan rutin raporlarda, Fermacu'nun geçtiğimiz ay lobi firması LFA Holdings'e 150 bin dolar ödeme yaptığı belirtildi.
Söz konusu ödeme kapsamında Fermacu'nun ABD'yi ziyareti ayarlanacak ve ABD'li yetkililerin kendisine destek vermesi amacıyla lobi çalışmaları yürütülecekti.
Söz konusu anlaşma, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın "Somali'de acilen seçimlerin yapılması" çağrısından 3 gün sonra gerçekleştirildi.
Fermacu, Mogadişu hükümeti bünyesine dahil olmak için 2010 yılında ülkesine geri dönmüş, önce başbakanlık, ardından devlet başkanlığı yapmıştı. Fermacu uzun yıllar boyunca ABD'de yaşamış ve ABD vatandaşı olmuştu.
Seçim krizi
Ülkede kabile liderlerinden oluşan delegasyonların Aralık 2020'de parlamento üyelerini seçmesi gerekiyordu.
Somali, ayrımcı olmakla suçlanan "4.5 sistemi" ile idare ediliyor. Bu kapsamda ülke yönetiminde söz sahibi olan 4 büyük kabile bulunuyor.
Ancak kabile delegasyonları ve muhalefet, Muhammed Abdullah Fermacu olarak da bilinen mevcut cumhurbaşkanını, seçim kurullarını kendi müttefikleriyle doldurmakla suçladı. Bu sebeple Aralık ayında yapılması beklenen meclis seçimleri yapılamadı.
Ülkenin cumhurbaşkanı, oluşturulan mecliste yapılacak seçimlerle, Mayıs 2021 tarihinde seçilecekti. Seçimlerin yapılamaması, ülkede siyasi krize sebebiyet verdi.
8 Şubat 2021 tarihi itibariyle mevcut cumhurbaşkanı Fermacu'nun görev süresi sona erdi. İkinci kez başkan olarak seçilmek isteyen Fermacu'ya karşı muhalefet ise daha şiddetli bir hal aldı. Somali'yi oluşturan federe devletlerden Puntland ve Cubaland liderleri, Fermacu'yu artık başkan olarak tanımadıklarını açıkladılar.
Öte yandan başkent Mogadişu'da bazı muhalifler Fermacu'nun görev süresinin bitişini havaya ateş açarak kutladı.
Siyasi krizi aşmak için yapılan görüşmeler başarısız oldu.
"Eş Şebab krizi fırsata çevirebilir"
Öte yandan bölge uzmanları, ortaya çıkan güç boşluğunu Eş Şebab'ın değerlendirebileceği görüşünde.
Somali'nin başkansız kalması ve siyasi bir boşluk ortaya çıkmasıyla, El Kaide'nin Doğu Afrika kolu Eş Şebab'ın etkisini artırabileceği ifade ediliyor.
Geçtiğimiz süreçte ABD askerleri de ülkeyi tamamen terk etmiş, güvenlik sorumluluğu yerel güçlere bırakılmıştı.
Başta Birleşmiş Milletler olmak üzere uluslararası aktörler de Somali'deki taraflara, güç boşluğu oluşması ihtimaline karşılık bir an önce mevcut krizi aşma çağrısında bulundu.
Tarafların uzlaşı görüşmeleri devam ederken, sürecin nasıl seyredeceği merak ediliyor.
Kaynak: Mepa News