Türkiye'ye ambargo uygulayan ülkeler ne kadar silah ihraç ediyordu?
Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde başlattığı Barış Pınarı Harekatı ile Ankara'ya silah satışını askıya alan ülke sayısı 5'e çıktı.
Kuzey Avrupa ülkelerinden Finlandiya ve Norveç, Barış Pınarı Harekatı'nı gerekçe göstererek Türkiye’ye silah ihracatını durdurma kararı alan ilk ülkeler oldu.
Norveç Dışişleri Bakanı Ine Eriksen Soreide konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Durumun karmaşıklığı ve hızla değişkenlik göstermesi göz önünde bulundurulduğunda dışişleri bakanlığı, ihtiyati tedbir olarak Türkiye'nin savunma malzemeleri ya da çoklu kullanım amaçlı yeni taleplerini karşılamayacak." ifadesini kullanmıştı.
Finlandiya Savunma Bakanı Antti Kaikkonen ise, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Finlandiya, savaş halinde olan ve insan haklarını ihlal eden ülkelere savunma malzemesi satmayacak" demişti. Fin yönetimi, Türkiye'ye yönelik silah ihracatı lisanslarının bundan sonra onaylanmayacağını, ayrıca var olan lisansların da yeniden gözden geçirileceğini duyurdu.
Hollanda ve İsveç, AB genelinde silah ambargosu istiyor
Hollanda Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin operasyonlarının durdurma çağrısı yaparken Türkiye’ye askeri ürünlerin ihracatını askıya alma kararı aldıklarını açıklamıştı. Hollanda Başbakan Yardımcısı Hugo de Jong ise, pazartesi günü yapılacak AB dışişleri bakanları toplantısında, Hollanda Dışişleri Bakanı Stef Blok'un diğer mevkidaşlarına silah satışlarının askıya alınması dahil Türkiye'ye yaptırım uygulanması çağrısı yapacağını duyurmuştu.
İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde, ülkesinin "AB genelinde uygulanacak bir silah ambargosu kararı” için çaba göstereceğini açıklamıştı.
Türkiye'ye yaptırım dosyası, ilk önce üye ülke dışişleri bakanlarının ön hazırlık toplantısında masaya yatırılacak. Perşembe günü de Brüksel'de bir araya gelecek olan üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanları, AB'nin kararını açıklayacak.
Almanya ve Fransa aynı gün Türkiye'ye silah satışını askıya aldı
AB'nin kurucu üyelerinden Almanya ile Fransa, Barış Pınarı Harekatı'nın 4'ncü gününde Türkiye'ye silah satışını askıya aldıklarını duyurdu.
Cumartesi günü ilk açıklama Almanya'dan geldi. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, "Türk ordusunun Suriye’nin kuzeydoğusuna yaptığı operasyon nedeniyle, Federal Hükümet, Türkiye’nin Suriye’de kullanabileceği bütün askeri teçhizatın satışına izin vermeyecek” diye konuşmuştu.
Akşam saatlerinde de, Fransa Savunma Bakanlığı tarafından yayımlanan yazılı açıklamada, aynı gerekçelerle Türkiye'ye askeri teçhizatın satışının askıya alındığı belirtilmişti.
Bu ülkeler Türkiye'ye kadar silah satıyordu?
Finlandiya, 2018'de bütün ülkelere toplam 128 milyon euro değerinde silah ihracatı yapmıştı. Aynı yıl, Türkiye'ye yaklaşık 17 milyon euroluk askeri teçhizat sattı.
Norveç ise, 2018'de Türkiye'ye yaklaşık 6 milyon euro değerinde silah satışı gerçekleştirdi.
Almanya ise aynı yıl, Türkiye’ye 243 milyon euro değerinde silah ihraç etti. Bu Almanya’nın toplam silah satışının yaklaşık üçte birine denk geliyor.
Fransa ise 2018'de Türkiye’ye 45,1 milyon euro değerinde silah ihraç etti. Ancak Fransa Savunma Bakanlığı'nın verilerine göre Fransa son 10 yılda Türkiye'ye 594 milyon euro değerinde silah ihraç etti.