Yer Lübnan: Müslümanların bu bölgede ev tutması yasak

Yer Lübnan: Müslümanların bu bölgede ev tutması yasak

"Hadat semti aslında Lübnan'da kökleri uzun bir geçmişe dayanan etnik ayrımcılığın küçük bir örneği"

Muhammed Awwad ve nişanlısı Sarah, Lübnan'ın başkenti Beyrut'un güney doğusunda yer alan Hadat semtinde uygun bir kiralık apartman dairesi bulduğunda ev sahibinin sözlerine inanmakta güçlük çekti: "Müslümanların bu bölgede ev tutması yasak!"

Ancak ev sahibinin bu sözleri şaka değildi. Nişanlı çift şikayet için belediyeyi aradığında aldıkları cevap karşısında daha da şoke oldu. Belediye yetkilisi böyle bir yasağın var olduğunu ve yıllardır uygulandığını söyledi.

Hadat semti aslında Lübnan'da kökleri uzun bir geçmişe dayanan etnik ayrımcılığın küçük bir örneği... ABD'nin Lübnan'a çıkarma yapması, İsrail'in kurulması ve Suriye'nin ülkeye müdahalesi gibi olaylar sonucu 1975 yılından 90'lı yılların başına kadar binlerce Filistinli Müslüman Lübnan'a akın etti. Bu göç dalgası sonrası etnik yapısı hızla değişen ülkede farklı gruplar arasındaki sürtüşmeyi hızlandırdı ve Müslümanlarla Hristiyanlar arasında yaşanan ve yaklaşık15 yıl süren iç savaşta 150 bini aşkın kişi yaşamını yitirdi.

Lübnanlı gazeteci ve eleştirmen Pierre Abi Saab konuyla ilgili "Bazı insanlar tehdit edilmiş hissediyor ve korkuyla yaşıyor. Devletin bu politikasıyla vatandaşlar kendilerini eşit haklara sahip hissediyor." diyor.

Yasak 2010 yılında yürürlüğe girdi

Hadat'ta Müslümanların ev kiralaması ve emlak satın almasına getirilen yasak 2010 yılından beri yürürlükte. Müslüman nüfusun hızla artması, Hristiyanları en çok tedirgin eden konuların başında geliyor. Bazı Hristiyan aileler kendilerini Müslümanlar tarafından kuşatılmış hissettiklerini söylüyor. Yasak sonrası bölgedeki Müslüman nüfusu yüzde 65'in aşağısında kalmış.

Ancak yasak sadece Hristiyanların sahip olduğu ev ve iş yerlerini kapsıyor. Hadat'ta yaşayan Müslüman biri, evini başka bir Müslümana satabiliyor ya da kiralayabiliyor.

Hadat semti Lübnan'da bu tarz bir yasağın kamuya açıklandığı tek yer. Ülkede Jezzine gibi Hristiyanların yaşadığı diğer bölgelerde de farklı yöntemler uygulanmış. Burada Hristiyan aileler köylerindeki arsaları ticari statüden tarım yapılabilir tarlalara çevirmiş. Bu sayede köy ya da şehirlere yapılabilecek olası inşaat projelerinin önüne geçilmeye çalışılmış.

Ülkedeki tirajlı gazetelerinden Al-Akhbar'ın baş editörü Abi Saab "Bir Lübnanlı olarak korkuya neden olabilecek bir durum göremiyorum. karışmak, bir arada yaşamak bence Lübnan'ın tek kurtuluş reçetesi." diyor.

Cumhurbaşkanı Aoun: Kıyamete kadar bu uygulamanın arkasındayım

Hadat'ın belediye meclisini aşırı milliyetçi Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Aoun'un partsi Özgür Vatansever Hareketi üyeleri oluşturuyor. Bu parti ülkede yaşayan Suriyeli mültecileri güvenli bir şekilde ülkelerine geri göndermek için yoğun mesai içerisinde. Hadat'ta iki sene önce Suriyelilerin çalışmasının yasaklandığı ilk bölgelerden biri oldu. Bu mahallenin sokaklarında Suriyeli görmek pek mümkün değil. Lübnanlı dükkan sahipleri sadece Lübnan vatandaşı işçileri çalıştırıyor.

Cumhurbaşkanı Michel Aoun Müslümanlara yasak getiren kanunun en büyük savunucularından. Lübnan'da 90'lı yılların başında biten iç savaş öncesi Hadat bir Hristiyan semtiymiş. Ancak bölgeye çoğu Şii mezhebine mensup binlerce Müslüman taşınmış.

Hadat, Dahiyeh adlı bir bölgenin sınırında bulunuyor. Beyrut'ta Şii'lerin en yoğun yaşadığı bölge Dahiyeh. Burası aynı zamanda Hizbullah militanlarının da güçlü olduğu bir yer. Bu bölgelerden Hadat'a seneler boyunca Şii Müslümanların göç etmesi, Hristiyanları tedirgin eden bir durum halini almış.

Lübnan İçişleri Bakanı: Yasak anayasaya aykırı

Lübnan İçişleri Bakanı Raya el Hasan, semtte uygulanan bu yasağın anayasaya aykırı olduğunu söylese de, Cumhurbaşkanı Aoun, Hadat'ta yaşayan Hristiyanların katıldığı bir yürüyüşte belediye başkanının aldığı bu kararı kıyamete kadar destekleyeceğini söylemişti.

Lübnan'ın nüfusu yaklaşık 5 milyon. Ülkede bulunan 18 dini mezhep arasında çok hassas bir denge bulunuyor. 1932'de yapılan nüfus sayımına göre ülkede Hristiyanların sayısı çoğunluktaymış. Ancak şu anda ibreler Müslüman nüfusunun sayıca fazla olduğunu gösteriyor. Tam olarak oranı bilinmese de şu anda Lübnan'ın üçte biri Hristiyan, üçte biri Sünni Müslüman ve geri kalan üçte biri de Şii Müslüman nüfustan oluşuyor.

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.