"İngiltere'de sığınmacıların yerleştirildiği gemide intiharlar artabilir"

"İngiltere'de sığınmacıların yerleştirildiği gemide intiharlar artabilir"

Sığınmacılar, kaldıkları 'Bibby Stocholm' adlı gemiyi "güvensiz, korkutucu, izole bir yer, sürgün yeri, korkunç bir ikamet yeri" olarak nitelendirdi.

(Fotoğraf)

İngiltere'de sığınmacıları ağırlamak için kullanılan 'Bibby Stocholm' adlı dev gemide bir süre kalan 39 kişi, İçişleri Bakanı Suella Braverman’a gönderdikleri ortak mektupta, yaşadıkları korku ve umutsuzluk dolu anları dile getirdi.

İnsan hakları örgütlerinin “yüzen hapishane” suçlamasıyla sert tepkisini çeken gemide bir süre kalanlar kaleme aldıkları üç sayfalık mektupta, kötü koşulların sığınmacılardan birini ihtihar girişiminde bulunmaya sürüklediği uyarısı yapıldı.

Euronews'in haberine göre, sığınmacıların gemide mahsur kalmanın yarattığı korku ve çaresizlik içinde kaldıkları kaydedilen mektupta, İngiltere’de özgür ve güvenli bir ortama kavuşabilmeleri için hükümetin kendilerine yardım etmesi istendi.

Sığınmacılar gemiyi "güvensiz, korkutucu, izole bir yer, sürgün yeri, küçük hücreler ve korkunç bir ikamet yeri" olarak nitelendirdi. 

Mektubu kaleme alan ve daha sonra İngiliz The Guardian gazetesine konuşan bazı sığınmacılar, hala gemiye götürülme korkusu içinde yaşadıklarını belirterek, koşullar yüzünden burada sağlığını yitirip hastalananların sayısının oldukça fazla olduğu şikayetinde bulundu.

“İntihar girişimleri artabilir”

Gemideki bir intihar girişimi vakasıyla ilgili yaşananların anlatıldığı mektupta, diğer sığınmacıların yerinde ve çabuk müdahalesiyle trajik bir gelişmenin önüne geçildiği aktarıldı.

Koşulların oldukça kötü olduğu yinelenen mektupta, gerekli tedbirlerinin alınmaması halinde intihar girişimi vakalarının artabileceği uyarısı yapıldı.

Mektupta, “Bazı arkadaşlar intihar edecek cesarete sahip olmayı dilediklerini bile söyledi. Kişisel inancımız, bu bireylerin çoğunun gelecekte sorunlardan kaçmak için bu aptallığa başvurabileceği yönünde.” denildi.

Gemide kalmaları yüzünden ruh sağlıklarını bozulduğu şikayetinde bulunan sığınmacılar mektubun sonunda, “Şu anda eski ve terk edilmiş bir otelde kalıyoruz. İzolasyon ve yalnızlık duygusu bizi ele geçirdi, psikolojik ve duygusal baskılar ciddi oranda arttı.” ifadesini kullandı.

Mektubu kaleme alanlar, İçişleri Bakanlığı tarafından 11 Ağustos'ta gemide lejyonella bakterisi bulunduğu bilgisini de kendileriyle geç paylaşılmasından ve bu konuda kendilerine yeteri karar bilgi verilmemesinden şikayetçi oldu.

İngiltere'de 7 Ağustos'ta tartışmalı şekilde 39 sığınmacının yerleştirildiği Bibby Stockholm adlı geminin su tesisatında lejyonella bakterisi tespit edilmesi üzerine 11 ağustos'ta tahliye işlemi başlatılmıştı.

Bakanlık sığınmacıları yeniden gemiye gönderecek

İçişleri Bakanlığı ise ortak mektuba verdiği yanıtta, gerekli testlerin tamamlanmasının ardından sığınmacıların gemiye yeniden gönderileceğini bildirdi.  

Bakanlığın yanıt mektubunda, "Daha ileri testler yapılıyor ve sığınmacıları ancak su tesisat sisteminin ilgili güvenlik standartlarını karşıladığına dair onay alındığında yeniden gemiye göndermeyi planlıyoruz. Gemidekilerin güvenliği öncelik olmaya devam ediyor." denildi.  

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.