Yüzlerce sığınmacıyı öldüren Suudi askerlerini ABD ve Almanya'nın eğittiği ortaya çıktı

Yüzlerce sığınmacıyı öldüren Suudi askerlerini ABD ve Almanya'nın eğittiği ortaya çıktı

Suudi Arabistan-Yemen sınırında göçmenleri öldürmekle suçlanan Suudi sınır muhafızlarının ABD ve Almanya tarafından eğitildiği belirtildi.

Yemen'den Suudi Arabistan'a geçmek isteyen Etiyopyalı göçmenleri öldürmekle suçlanan Suudi sınır muhafızlarının ABD ve Almanya tarafından eğitildiği ortaya çıktı.

The Guardian'ın haberine göre, Alman federal polis teşkilatı ve ABD ordusu geçmiş yıllarda Yemen sınırında Etiyopyalı göçmenleri öldürmekle suçlanan Suudi sınır muhafızlarını eğitti.

ABD'nin Suudi Arabistan'la yaptığı eğitim anlaşmasına göre, Washington yönetiminin verilen eğitimlerin Suudi Arabistan tarafından nasıl ve ne amaçla kullanıldığını incelemesi gerekiyordu.

Anlaşma metninde ayrıca "eğitilen Suudi muhafızlarının kendilerini ve üslerini saldırılardan korumak için yalnızca savunma amaçlı faaliyet göstermelerine izin verildiği" belirtiliyordu.

ABD'li bir yetkili de The Guardian'a yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan sınır muhafızlarına eğitim verildiğini ve eğitimlerin 2023'e kadar sürdüğünü doğruladı.

Almanya'nın Suudi sınır muhafızlarına yönelik verdiği eğitimler ise 2009'da başladı. Ancak gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın ölümünün ardından eğitimler bir süreliğine durduruldu.

"4 ayda yüzlerce göçmen Suudi sınır muhafızlarınca öldürüldü"

Suudi Arabistan-Yemen sınırında, 1 Ocak-30 Nisan 2022 tarihleri arasında Suudi Arabistan güçlerinin açtığı ateşte, 430 göçmenin öldürüldüğü ve 650 göçmenin yaralandığı açıklanmıştı.

Karma Göç Merkezi (MMC) yayımladığı bir raporda, Etiyopyalı göçmenlerin Suudi Arabistan yetkililerince hafif silahla ve topçu ateşiyle hedef alındığını duyurmuştu.

MMC Yöneticisi Bram Frouws, MEE'ye yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan'daki hak ihlalleriyle ilgili olarak durumun devam ettiğini ve kritik olduğunu ifade ederek "Tecavüz dahil cinsel istismar oldukça yaygın. Suudi Arabistan ile Yemen arasındaki kuzey sınırında fiziksel şiddet, işkence, zorla gözaltı var. Herkes silahla vurulmak ve etrafında ölen kişilerden bahsediyor." diye konuştu.

Riyad yönetimi, söz konusu iddiaları reddederken olaylara dair herhangi bir kanıt elde edemediklerini açıklamıştı.

Kaynak: Mepa News

tg-003.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.