Bill Roggio

Bill Roggio

NATO, Taliban'ın stratejisini hala anlamıyor olabilir mi?

NATO, Taliban'ın stratejisini hala anlamıyor olabilir mi?

Neredeyse 17 yıldır Taliban'a karşı operasyonlar yürütülmesine rağmen NATO-Kararlı Destek Misyonu, Taliban'ın stratejisini hala anlamamış görünüyor yahut NATO'nun misyonu bu yöndeyse, Misyon'un liderleri halkın desteğini alabilmek için kamuoyuna yaptıkları açıklamalarda bilerek kalın kafalı-kör gözükmeye çalışıyorlar. 

Daha bu hafta NATO sözcüsü Yüzbaşı Tom Gresback, Taliban'ın uzak ve kırsal bölgelere operasyon düzenlemesinin hırslarının önemli ölçüde azaldığını gösterdiğini iddia etti. Taliban'ın yakın zamanda önemli kazanımlar elde ettiği Hilmend ve Farah'ın güney illerindeki mücadeleyi ele alan bir Reuters raporundan tam alıntı şu şekilde:

NATO liderliğindeki Kararlı Destek Misyonu'nun sözcüsü Amerikan Donanma Yüzbaşısı Tom Gresback, bir e-mail açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "Taliban'ın uzak yerleşim birimlerine saldırması, 2017 yılında herhangi bir büyük şehri ele geçirememelerinin yarattığı büyük azim kaybını gösteriyor."

Yüzbaşı Gresback, komutanı olan General John Nicholson'ın sözlerini tekrar ediyor. 2 ay önce Nicholson Taliban'ın 2017 yılında belirttiği alanlardan birini ele geçiremediğini iddia etmiş ve Afgan ordusunun başarılı bir 2017 yılı geçirdiğini söylemişti. 

Nicholson, Taliban'ın hiç bir zaman ifade etmediği bir amaca atıfta bulunuyordu. Taliban ise yaptığı açıklamada nüfusu küçük ve uzak bölgeleri ele geçirerek nüfusu yoğun olan büyük şehirlere baskı kurabilmeyi hedeflediğini belirtmişti. Bu strateji Taliban'ın Uruzgan sorumlusu Molla Aminullah Yusuf tarafından Nisan 2016 tarihinde açıklandı. 

ABD ordusunun istatistiklerine bakılacak olursa aslında Taliban'ın hedeflerine ulaştığı ve başarılı olduğu görülüyor. Afganistan'ın yarısı ya Taliban kontrolünde ya da çatışma altında. 

Tarih derslerine ihtiyaçları var

Amerikan ordusu ve NATO 17 yıldır süren operasyonların ardından Taliban'ın stratejisini hala anlamadıysa ciddi bir tarih dersine ihtiyaç duyuyor olabilirler. Mao, Çin'de başlattığı halk harekatında, halkın desteğini almanın ve kırsal alanı ele geçirerek hükümetin askeri gücünü ve iletişim yolunu kesmenin çok önemli olduğunu düşünüyordu. Şu ana kadar Taliban bu 2 alanda da başarılı görünüyor. Afgan askeri güçleri zayıf düşerken ve üsleri kuşatma altındayken halkın desteğini almaya devam eden Taliban eylemlerini ülke geneline yaymaya çalışıyor.

Eğer ordu Afganistan'daki bu durumu kasıtlı olarak Afgan güçlerine moral olması için saklıyorsa bu daha kötü sonuçları doğurabilir. Afganistan'daki durumun açıkça ve dürüstçe değerlendirmesi yapılmazsa siyasetçilerin ve halkın orduya olan güveni azalacak ve nihayetinde orduyu desteklemekten vazgeçecekler. Yaklaşık 10 yıldır üst rütbeli Amerikan askerleri Afgan silahlı güçlerine olan güvenlerini yineliyor, meziyetlerine çok iyimser yaklaşıyor ve Taliban hareketinin durumunu küçümsüyor. Ancak Amerika'nın Afganistan'ı işgalinden beri Taliban hareketi daha da güçlendi ve günümüzde çok daha iyi durumdalar.

The Long War Journal'de yer alan bu makale, Mepa News okurları için tercüme edildi.

Bu makalede yer alan görüşler yazara aittir ve Mepa News'in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

Bu yazı toplam 4169 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Bill Roggio Arşivi