Rus güçleri Afrika'da sivilleri öldürüyor, madenleri yağmalıyor
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakınlığıyla bilinen Wagner özel askeri şirketin Afrika genelinde sivillere ve doğal kaynaklara yönelik saldırıları sürüyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakınlığıyla bilinen Wagner özel askeri şirketin Afrika genelinde sivillere ve doğal kaynaklara yönelik saldırıları sürüyor.
Wagner paralı askerlerinin özellikle madenleri hedef alan saldırılarının arka planında, değerli yer altı kaynaklarını Rusya'ya kaçırmak ve bundan büyük gelirler elde etmeyi sağlamak olduğu belirtiliyor.
Wagner paralı asker grubunun geçtiğimiz mart ayında Orta Afrika Cumhuriyeti'nde bulunan altın madenlerindeki Sudanlı, Çadlı, Nijerli işçilere karşı düzenlediği saldırılarda 100'den fazla madenci hayatını kaybetmiş ve Wagner saldırılarından kaçabilen birçok işçi bölgeden kaçabilmişti.
Wagner'in 23 Mart 2022 tarihinde altın madenlerine yönelik başlattığı ve sürdürdüğü saldırılarda birçok kişinin ölmesinin yanı sıra yüzlercesi ise günlerce yürüyerek Çad aracılığıyla Sudan'a ulaşmaya çalıştı. Saldırılardan kaçan altın madencilerin birçoğunun susuzluktan ve yaralanmalardan ötürü yolda göç halindeyken hayatını kaybettiği bildirildi.
Sivilleri hedef alan Wagner, Afrika ülkelerinin hükümetleriyle çalışıyor
Middle East Eye'ın yerel kaynaklara dayandırdığı habere göre, hükümetle çalışan Rus paralı askerlerinin Afrika ülkesinde bulunan maden bölgelerine doğru bir askeri güç varlığı kaydırdığı, bunun sonucunda söz konusu bölgelerde çatışmalar çıktığı ve Wagner'in saldırılarda helikopterler ve tanklar dahil ağır silahlar kullandığı ortaya çıktı.
Orta Afrika hükümeti ve yerel milislerle çalışan Rus paralı askerlerinin saldırıları neticesinde sayıları tespit edilemeyen bir dizi altın madencisine de ulaşılamadığı ifade edildi.
Wagner saldırılarından kaçan madenciler susuzluktan yaşamını yitirdi
MEE'ye konuşan Wagner saldırılarından muzdarip Gazafi Ali Hamad, Rus paralı askerlerinin saldırılarından kaçan bazı kişilerin günlerce yürüdüğünü ve susuzluktan yaşamını yitirdiğini belirtti.
Hamad "Rus saldırıları başladığında söz konusu bölgedeydim. Ana yolları kapatıp rastgele herkese saldırdılar, öldürdüler ve çaldılar. İnsanlar her yöne doğru kaçışmak zorunda kaldı." diye konuştu.
Rus savaşçılarının yolları kapatması nedeniyle doğrudan Sudan'a ulaşamadıklarını belirten Hamad, bazı madencilerin motorsikleti bulunduğunu ancak Wagner'in bunlara el koyduğunu söyledi.
Hamad, 9 gün boyunca Çad'a yürüdüklerini daha sonra 2 gün içerisinde Sudan'a ulaştıklarını belirtirken, geride birçok eşyalarını bırakmak zorunda kaldıklarını söyledi.
Wagner ve BM bünyesindeki güçlerin kaçakçılık faaliyetlerine giriştiği iddiası
Rusya'nın Afrika ülkelerindeki doğal kaynak ve yer altı zenginliklerinden faydalanmak amacıyla birçok bölgede kendi çıkarları için finansman oluşturma arayışında olduğu belirtiliyor.
Wagner'in bu finansman oluşturma arayışında önemli bir rol oynadığı ifade ediliyor.
Wagner'in yanı sıra Birleşmiş Milletler bünyesindeki Portekizli güçlerin Orta Afrika'da çeşitli kaçakçılık olaylarına karıştığı bildirilmişti.
Ordudan yapılan açıklamada bazı askerlerin Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki BM misyonunda görev yaptıkları sırada, Avrupa'ya askeri uçaklarla elmas, uyuşturucu ve altın kaçırma olaylarında kurye olarak yer aldığı kaydedilmişti.
Kaynak: Mepa News