Rusya'nın Afganistan'daki sivil kayıplara yönelik artan 'hassasiyeti' ne anlama geliyor?
Rusya Dışişleri Bakanlığı Afganistan'ın Hilmend ve Paktia illerinde gerçekleşen ABD hava saldırılarının soruşturulmasını ve sorumluların yargılanmasını istedi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan 3 Aralık'ta yapılan açıklamada ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon tarafından düzenlenen hava saldırılarında Hilmend'de 23, Paktia'da 8 sivilin öldüğü ve toplamda 7 sivilin yaralandığı ifade edilerek, Kasım ayının ikinci yarısında benzeri olayların en az 5 defa yaşandığı vurgulandı.
Açıklamada Rusya durumun derin endişeye sebep olduğunu ve bu tür vakaların Afganistan'daki NATO birliklerinin faaliyetlerine dair ciddi soru işaretlerine neden olduğunu ifade etti.
Rusya Afganistan'da barış görüşmelerine dair çaba sarf ettiğine de açıklamalarında yer verdi.
Rusya'nın 'sivil kayıp hassasiyeti'
Kendisi de NATO ve ABD gibi uluslararası askeri faaliyetlerde bulunan Rusya, sivil kayıpları konusunda pek de iç açıcı bir karneye sahip değil. Özellikle son yıllarda Suriye'de düzenledikleri hava saldırılarında yaşanan sivil kayıplar ve bu saldırılarda yasaklı mühimmatlar dahil bir çok ağır silahın kullanımı Rusya'ya yönelik eleştirileri artırmıştı.
Bu doğrultuda Rusya'nın ABD'ye yönelik sivil kayıpları tepkisinin insani kaygılarla ortaya çıktığını söylemek oldukça güç. Rusya'nın Afganistan'da artan etkinliği özellikle 9 Kasım'da Moskova'da düzenlenen ve Taliban'ın da katıldığı Afganistan konulu konferansla gündeme oturmuştu.
Rusya yeni döneme hazırlanıyor
Birçok Batılı uzman ve araştırmacı, Rusya'nın Afganistan'da ABD'den rol çaldığını ve ülkede yeni dönemin önemli aktörlerinden olmak için çalışmalar yürüttüğünü ifade etmişti. Özellikle sahada yükselen aktör olan Taliban'ın da katılımın sağlandığı barış görüşmelerinden en önemlisine Rusya'nın ev sahipliği yapması, ABD'nin olası çekilmesinin ardından Rusya'nın bölgede oluşacak yeni dinamiklere şimdiden hazırlandığının da bir göstergesi.
Rusya, ülkede barış görüşmelerinin ve Afganistan'ın geleceğinin bir parçası olmak için siyasi ve diplomatik adımlarını daha da hızlandıracak gibi görünüyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan son açıklama da bunu doğrular nitelikte. Rusya, ülkede ABD'nin saldırılarında son zamanlarda sivil kayıplarının arttığı gerçeğini, Afganistan'da siyasi ağırlığını güçlendirecek bir koz olarak propaganda amacıyla kullanmak istiyor.
Afganistan'da ABD'nin ülkeden çekilmesine dair tartışmalar artarken, Rusya'nın bölgedeki siyasi hamleleri dikkat çekici. ABD, Rusya, Çin, Pakistan, Hindistan gibi bölgesel ve küresel güçlerin Afganistan'da muhtemel yeni döneme ilişkin hamlelerinde Rusya'ya ayrı bir parantez açılması gerekli. Özellikle propaganda kanalları bakımından, Rusya'nın çift taraflı hamleleri, Afganistan'ın yeni bir dönemin ve yeni dinamiklerin eşiğinde olduğu gerçeğinin altını çiziyor.
Kaynak: Mepa News