Fransa Türkiye'ye karşı Yunanistan'ı desteklemek için savaş gemileri gönderiyor

Fransa Türkiye'ye karşı Yunanistan'ı desteklemek için savaş gemileri gönderiyor

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Fransa'nın Doğu Akdeniz'de Türkiye'ye karşı Yunanistan'ı desteklemek için savaş gemileri gönderme teklifini memnuniyetle karşıladı.

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetleri ve Libya ile yaptığı deniz yetki alanı mutabakatı Ankara ve Atina arasındaki gerilimi artırırken, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Fransa'nın Türkiye'ye karşı Yunanistan'ı desteklemek için göndereceği savaş gemilerini "barışın garantörü" olarak nitelendirdi.

Çarşamba günü Fransa Cumhurbaşkanı Emmamuel Macron ile Paris'te Elysee Sarayı'ndaki görüşmelerinin ardından konuşan Miçotakis, Yunanistan ve Fransa'nın yeni stratejik savunma alanı aradıklarını söyleyerek "Doğu Akdeniz'deki farklılıkları sona erdirmenin tek yolu uluslararası hukuktan geçiyor" ifadelerini kullandı.

Macron, ülkesinin ve AB'nin Yunanistan ve Kıbrıslı Rumlara desteğini yinelerken, Türkiye'yi "tahriklerde ve haksız müdahalelerde" bulunmakla suçlamıştı.

Macron, Fransa ve Yunanistan arasında güvenlik alanında stratejik iş birliğinin oluşturulacağını ve önümüzdeki haftalarda bu iş birliğinin ana hatlarının belirginleşeceğini söylemişti. Macron, bu çerçevede, Fransız donanmasının, Avrupa'nın stratejik bölgesinin güvenliğinin sağlanması için varlığını artıracağını ifade etmişti.

İtalya ve Kıbrıs Rum Kesimi dışişleri bakanlarıysa, Türkiye'nin Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile imzaladığı Deniz Yetki Alanları Mutabakatı'nın uluslararası hukuku ihlal ettiğini savunarak tepki göstermişti.

İki bakan, Türkiye'nin Akdeniz'deki sondaj faaliyetleri ile bağlantısı bulunan kişi ve kurumlara Avrupa Birliği'nin yaptırım uygulaması gerektiği konusunda hemfikir olduklarını söylemişti.

twtbanner-001.jpg

İlgili Haberler
Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.