Virginie Collombier

Virginie Collombier

Libya'da siyasi elitler ve Batılı güçler krizi nasıl besliyor?

Libya'da siyasi elitler ve Batılı güçler krizi nasıl besliyor?

2021 yılında, BM ara buluculuğunun nihayet Şubat ayında (2014'ten bu yana ilk kez) birleşik bir hükümetin kurulmasını sağlamasının ardından, 24 Aralık'ta parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılacağı ilan edildi. Bu, Libya'daki Birleşmiş Milletler Yardım Misyonu (UNSMIL) himayesinde toplanan Libya Siyasi Diyalog Forumu (LPDF) üyeleri tarafından varılan anlaşmanın ikinci kısmıydı. Ancak yaz aylarına gelindiğinde, çatışmanın ana tarafları arasında anayasal temel ve seçim yasaları konusunda devam eden anlaşmazlıklar 2021'de seçim yapılmayacağını açıkça ortaya koydu.

Çatışmanın merkezinde -ülke tarihinde bir ilk olan ve 2011 öncesi rejimin kişisel ve otoriter yapısı göz önüne alındığında özellikle hassas bir konu olan- cumhurbaşkanlığı seçimi ihtimali vardı. Parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sıralaması ve cumhurbaşkanı adaylarının seçilme kriterleri konusunda Temsilciler Meclisi Başkanı ile Trablus'taki hükümete yakın siyasi gruplar arasında bir anlaşma mümkün görünmüyordu. UNSMIL ara buluculuk rolünü terk etmiş, rakip Libya parlamentolarının liderlerini sorumlu bırakmış ve böylece seçim öncesi sürecin başarısızlığını garanti altına almıştı. Batılı diplomatlar, anlaşmaya varılamaması durumunda "B planının" ne olduğunu soranlara nasıl yanıt vereceklerini bilmeden, seçimlerin planlandığı gibi yapılmasını "umduklarını" defalarca tekrarladılar.

Kendilerini zenginleştirmek için birleştiler

Seçimler Aralık 2021'de yapılmadığı gibi o tarihten bu yana da yapılmadı. Oylamanın düzenlenmesi ve oylama sonrasında sonuçlara tüm taraflarca saygı gösterilmesinin sağlanması gibi temel konularda aynı anlaşmazlıklar devam ediyor. LPDF tarafından ulusal birlik hükümetine başkanlık etmek üzere atanan başbakan Abdülhamid Dibeybe, Trablus'taki görevine sağlam bir şekilde yerleşti, devlet kasasından bolca yararlandı ve eski rejimden şahsiyetleri ve 2011 devriminden silahlı grupların liderlerini, iş adamlarını, eski güvenlik servisi üyelerini ve Selefi dini harekete yakın şahsiyetleri birleştiren geniş bir ittifak ağı kurdu. Hepsi ortak bir amaç etrafında birleşti: İktidara yakınlıklarından faydalanarak nüfuzlarını pekiştirmek ve kendilerini zenginleştirmek.

Dibeybe ve müttefikleri, devam eden seçim çıkmazından yararlanan tek kişiler değil. Bingazi'de Akila Salih, 2014'te seçilen Temsilciler Meclisi'ne hükmetmeye devam ediyor, derin bir şekilde bölünmüş olan parlamento, istediği gibi manipüle ettiği ve kendisine hem Libya içinde hem de dışında statü ve otorite kazandırmaya devam eden bir meclis. Halife Hafter ve oğulları, Libya Arap Silahlı Kuvvetleri'nin ülkenin güney ve doğusunda konuşlanmış birimlerini kontrol ediyor ve Merkez Bankası aracılığıyla ödeme yapıyor. Ancak aynı zamanda Libya'da ve sınırlarının ötesinde yürütülen yasadışı olanlar da dahil olmak üzere çok çeşitli ekonomik faaliyetlerde merkezi bir rol üstleniyorlar. Bu çerçevede, çatışmanın ana taraflarının kendi konumlarını ve kazançlarını sorgulatacak seçimlerin yapılması konusunda pek istekli olmamaları şaşırtıcı değil.

Halkın öfkesi

Libyalı halkının, neredeyse on yıldır iktidarı elinde tutan ve haklı olarak yaşam koşullarındaki kötüleşmenin, genel güvensizliğin, petrol ve doğal gaz zengini bir ülkede toplumun genç üyeleri için hiçbir beklenti olmamasının başlıca sorumluları olarak gördükleri kişilere karşı öfkesine nasıl şaşırabiliriz? 2022 yazı boyunca ülkenin büyük şehirlerinin çoğunda, ayrım gözetmeksizin tüm kurumları ve siyasi liderleri hedef alan büyük gösteriler patlak verdi. Libya'nın gençleri (nüfusun yüzde 30'undan fazlası on dört yaşın altında) halkın öfkesinin bu şekilde ifade edilmesinde merkezi bir rol oynadı. Kalabalıklar "halk seçim istiyor" sloganları attı. Ancak hareketin gücü hızla tükendi. Libyalılar hala seçim istiyor. "Demokrasiye" inandıkları için değil, Libya devletinden geriye kalanları yavaş yavaş kemiren asalak elitlerden kurtulmanın bir yolu olarak gördükleri için.

Çünkü her şey bununla ilgili. Muammer Kaddafi'nin ölümünden bu yana inşa edilmek, sağlamlaştırılmak, daha etkin ve meşru hale getirilmek yerine her geçen gün daha da parçalanan Libya devleti, her düzeyde ve her sektörde kurumları sömürgeleştiren mafya tarzı yapılanmaların şeklini alıyor: Duruma ve fırsatlara göre birbirleriyle iş birliği yapıyor ya da savaşıyorlar. Binlerce Libyalının 2022 yazında yönetici elitlerden bıktıklarını ifade ettikleri anda, Halife Hafter ile Abdülhamid Dibeybe arasında perde arkasında bir anlaşma yapıldı: Askerlerinin kısmi petrol ablukasını kaldırması karşılığında Ulusal Petrol Şirketi'ne (NOC) Hafter'e yakın yeni bir müdür atanması. Ve böylece petrol satışlarından elde edilen gelirin devlet kasasına düzenli ve bol miktarda akmasının güvence altına alınması. Hem Libyalı hem de uluslararası tüm ana aktörler için "iyi" bir anlaşma. Trablus'taki hükümet böylece gücünü pekiştirmeye devam etmek için önemli mali kaynaklara sahip olmayı garantiledi. Hafter klanına, silahlı kuvvetleri ve güvenlik güçleri için finansman garantisi verildi. Başta ABD olmak üzere Batılı ülkeler Libya petrolünün uluslararası piyasalara akmaya devam edeceği konusunda güvence aldılar.

Birleşmiş Milletler'in başarısızlığı

Abdoulaye Bathily'nin Eylül 2022'de BM Genel Sekreteri'nin Özel Temsilcisi olarak atanmasıyla birlikte seçimler konusu tartışmaların merkezine geri döndü. BM ara bulucusu ve Batılı diplomatlar hep bir ağızdan siyasi kurumların meşruiyetinin acilen yenilenmesi gerektiğini yineledi. Ancak Abdoulaye Bathily ancak Şubat 2023'te, Güvenlik Konseyi önünde, yıl sonuna kadar başkanlık ve parlamento seçimlerinin yapılmasını sağlayacak "girişiminin" ana hatlarını sundu. Bu muğlak bir girişimdi, ancak sürpriz oldu: BM ara bulucusu meseleyi ele almaya ve her şeyden önce çatışmanın ana kahramanlarının engel olmaya devam etmesine izin vermemeye kararlı görünüyordu. Özellikle, seçimlerin düzenlenmesine ilişkin tartışmalarda şimdiye kadar yer almayan Libya toplumunun çeşitli kesimlerini içeren bir "üst düzey panel" oluşturulması, çatışmanın tarafları üzerinde baskı kurmak için tasarlanmış gibi görünüyordu.

Ancak yeni bir krizden çıkış stratejisinin nihayet uygulanmaya başlandığına dair umutlar kısa ömürlü oldu. Üzerlerindeki baskının arttığına dair ilk işaretlerde, iki rakip parlamentonun liderleri hemen harekete geçti. Amaçları statükoyu korumaktı. Aboulaye Bathily'nin ilk halka seslenişinin arifesinde Akila Saleh, Temsilciler Meclisi'nin 2011 Anayasa Bildirgesi'nde yeni siyasi kurumları (iki meclis ve başkanlık) ve yetkilerini belirleyen on üçüncü değişikliği kabul ettiğini duyurdu. Devlet Yüksek Konseyi bu değişikliği onayladığını hemen açıkladı. Hemen ardından iki meclisin liderleri, cumhurbaşkanlığına seçilme koşullarını da içeren seçim yasaları üzerinde anlaşmaya varmakla görevli, her kurumdan altı üyenin yer alacağı "6+6" komitesinin kurulması konusunda mutabık kaldılar. BM temsilcisi not aldı. Aptal oyunu devam etti. Zira başrol oyuncularından hiçbirinin gerçek bir anlaşma istemediği açıktı.

Batı'nın suç ortaklığı

Batılı aktörlerin pozisyonları temelde farklı mı? Hepsi seçimlerin aciliyeti konusunda ısrarcı olmaya devam etse de, aslında hepsinin çıkarı mevcut görünür istikrarı korumak ve pekiştirmektir. Günün sonunda, Ekim 2020'de kabul edilen ateşkes devam ediyor, petrol akıyor ve bölgedeki şirketler büyük ihaleler alıyor. Herkesin mutlu göründüğü bu istikrarsız dengeyi bozma riskini neden alalım?

Diplomatik çabalar artık çatışmanın tarafları arasındaki gayrı resmi anlaşmaları pekiştirmeye odaklanmış durumda. Temel mesele artık Libyalılar tarafından meşru ve temsili kabul edilen yeni bir siyasi sistemin temellerini atacak seçimlerin düzenlenmesi değil. Hayır, asıl mesele ülkeyi ve bölgeyi mümkün olan en kısa sürede "istikrara kavuşturmak". Bu nasıl başarılabilir? Çatışmanın ana aktörleri, siyasi ve güvenlik kurumlarının yanı sıra yasal ve yasa dışı ekonominin ana işleyişini giderek daha fazla kontrol eden çok sayıda mafya çetesinin liderliğini üstlenenler arasında yeni bir "anlaşma" (resmi veya gayri resmi) yapılarak. Bu bağlamda, seçimler nihayetinde böyle bir anlaşma temelinde düzenlenmiş olsa bile (ki bu şüphelidir) bunun ne anlamı olacak?

Gerçekte, ülkeyi "istikrara kavuşturmaya" verilen öncelik, kendi kişisel çıkarlarına hizmet etmek için devletten geriye kalanları parçalayanların etkisini pekiştirmektir. Libya toplumu ülkenin geleceğini şekillendirmede herhangi bir rolden mahrum bırakılıyor ve daha da önemlisi, gençler parçalanmış, yoksullaşmış ve yozlaşmış elitler tarafından kontrol edilen bir Libya'da geleceklerini hayal edemiyor. Bu koşullar altında, aranan "istikrarın" kalıcı olması ve Libya çatışması konusunda bölgesel ortamın istikrar ve güvenliğini sağlayacak uzun vadeli bir çözümün temellerini atması muhtemel midir? Bundan şüphe etmek için güçlü nedenler var.


Virginie Collombier tarafından kaleme alınan ve Orient XXI'da yayınlanan bu değerlendirme Mepa News okurları için tercüme edilmiştir. Değerlendirmede yer alan ifadeler yazarın kendi görüşleridir ve Mepa News'in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

Bu yazı toplam 2066 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Virginie Collombier Arşivi