Kamran Yousaf

Kamran Yousaf

Pakistan'ın yeni güvenlik politikası, Hindistan ile barış ve Keşmir meselesi

Pakistan'ın yeni güvenlik politikası, Hindistan ile barış ve Keşmir meselesi

Yakın komşularla barış ve ekonomik diplomasi, yeni yayınlanan Pakistan'ın yeni Ulusal Güvenlik Politikası içerisinde, ülkenin dış politikasında merkezi unsur olacak.

Salı günü bir yetkili tarafından gazetecilere verilen arka plan brifingine göre, gizli tutulacak olan politika metninin orjinal 100 sayfalık hali, nükleer silahlı iki komşu arasındaki görüşmelerde ilerleme sağlanması koşuluyla, Keşmir sorununa nihai bir çözüm getirilmese dahi, Hindistan ile ticaret ve iş lişkileri için kapıyı açık bırakıyor.

Söz konusu yetkili "Hindistan ile önümüzdeki 100 sene boyunca bir düşmanlık arayışında değiliz. Yeni politika, yakın komşularla barış arayışını içeriyor." şeklinde konuştu. Eğer bir diyalog ve ilerleme olursa, geçmişte olduğu gibi Hindistan ile ticaret ve iş bağlarının normalleşmesi ihtimalinin olacağını da sözlerine ekledi.

Pakistan ve Hindistan arasındaki ilişkiler, Hindistan'ın tartışmalı Keşmir bölgesinin yasal statüsünü kaldırdığı Ağustos 2019'dan bu yana fiilen durmuş vaziyette. Hindistan'ın hamlesine karşılık olarak Pakistan, diplomatik ilişkilerin seviyesini düşürdü ve Hindistan ile karşılıklı ticareti askıya aldı.

Geçtiğimiz yılın Şubat ayında, iki taraf Kontrol Hattı üzerinde ateşkes mutabakatını tekrar hayata geçirme konusunda anlaştığında bir ilerleme umudu doğmuştu fakat süreç bundan daha ileri bir noktaya gitmedi.

"Jeo-stratejiden jeo-ekonomiye"

Yeni Ulusal Güvenlik Politikası Pakistan'ın yaklaşımında jeostratejiden jeoekonomiye bir geçiş öngörürken, Hindistan ile buların erimesine yönelik de yeni bir iyimserlik var. Söz konusu yetkili, durumu "Ekonomik güvenlik yeni Ulusal Güvenlik Politikası'nda merkezi konsept olacak." şeklinde açıkladı. Benzer şekilde, yakın komşularla ekonomik diplomasi ve barış, ülkenin dış politikasının temel konusu olacak. "Ancak jeoekonomi, illa ki bizim jeostratejik ve jeopolitik çıkarlarımızı görmezden geleceğimiz anlamına gelmiyor" diye belirten yetkili, Hindistan ile uzun süredir devam eden Keşmir meselesinin Pakistan için "hayati bir ulusal politika" olarak tanımlandığını söyledi.

Yetkili, ancak, Yeni Delhi'deki Modi liderliğindeki mevcut hükümetle Hindistan ile bir yakınlaşma gerçekleşeceğine dair bir umut olmadığını açıkladı.

(...)

Yetkiliye göre bu, hem iç güvenliği hem de dış politikayı ele alan ilk yazılı ulusal güvenlik politikası olacak. Yetkili "Ulusal Güvenlik Politikası'nın sadece bir parçası kamuya açıklanacak" açıklamasını yaparken, dünyanın geri kalanında da böyle politikaların çoğunlukla gizli tutulduğunu söyledi.

Yetkili, Pakistan savunma, dış ve iç politika konularında politika metinlerine sahip olsa da, bu yeni politikanın, geleceğe yön verecek bir "çatı belge" rolü oynayacağını ifade etti. Dönemin Ulusal Güvenlik Danışmanı Sertac Aziz tarafından 2014 yılında başlatılan bu politikayı hazırlamak 7 yıl sürdü. Yetkilinin belirttiğine göre bilgiler, "tüm federal kurumlardan ve vilayet kurumlarından, aynı zamanda askeriyeden ve diğer departmanlardan" alındı.

Ancak, kendisine yöneltilen soru üzerine yetkili, politika oluşturma konusu yürütmenin alanı olduğundan, muhalefetin sürece dahil edilmediğini kaydetti, yine de böylesi bir belgenin bir konsensüz gerektirdiğini kabul etti ve ekledi "Bu sebeple, mesele üzerine muhalefetle bir araya gelmeye hazırız." Ulusal Güvenlik Danışmanı Dr. Muid Yusuf birkaç hafta önce parlamentoya ulusal güvenliğe dair brifing verdiğinde, muhalefet oturumu boykot etmişti.

Politikanın uygulanmasına dair yorum yapması istenince yetkili, belgenin gizli kısmının, uygulama mekanizmasının tamamını içerdiğini ve başbakanın aylık olarak ilerlemeyi gözden geçireceğini belirtti. Yetkiliye göre politika her yıl ve hükümet değiştiği zaman da gözden geçirilecek. Yetkili, yeni Ulusal Güvenlik Politikası'nda siyasi istikrar meselesinin de göz önüne alındığını dile getirdi. Pakistan, seçimle iş başına gelen hiçbir başbakanın 5 yıllık dönemini tamamlayamadığı sorunlarla dolu bir geçmişe sahip.

Yeni politika aynı zamanda militan ve muhalif gruplar meselesini de ele alıyor ve "uzlaşılabilir unsurlarla" diyaloğu destekliyor. Benzer şekilde, politika "entelektüel ifade açıklamasını" ilerlemenin ve toplum refahının kilit noktası kabul ediyor. Dahili açıdan, yeni politika beş kili saha tanımlıyor: Nüfus ve göç, sağlık, iklim ve su, gıda güvenliği, toplumsal cinsiyet eşitliği.


Kamran Yousaf tarafından kaleme alınan ve Tribune Pakistan'da yayınlanan bu değerlendirme Mepa News okurları için tercüme edilmiştir. Değerlendirmede yer alan ifadeler yazarın kendi görüşleridir ve Mepa News'in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

Bu yazı toplam 4316 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Kamran Yousaf Arşivi