Nureddin Ramazan

Nureddin Ramazan

Suriye Çölü'nde IŞİD varlığı

Suriye Çölü'nde IŞİD varlığı

Suriye çölündeki IŞİD saldırıları Suriyeli, Rus ve İranlı güçlerin subaylarını, askeri personellerini ve ordu mensuplarını hedef alıyor. Aynı zamanda bu güçler, IŞİD'in hareket kabiliyetini kısıtlayacak veya bölgedeki merkezlerini yok edecek operasyonlar başlatmaktan kaçınıyorlar.

IŞİD militanları, savaş uçaklarına açık, geniş bir bölgede yoğunlaşmış haldeler. Fakat onlara karşı yüz yüze savaş vermek zorlu, zira IŞİD savaşçıları bölge coğrafyasında tecrübe kazanmış durumdalar.

IŞİD, saldırılarında, kendisinin hedef alınmasını zorlaştıracak özel taktiklere bağlı durumda.

IŞİD saldırıları karşısındaki bu ihmalkarlık soru işaretlerine yol açıyor. Bunun sebebi, bu durumun nedenleri ve durumun Suriye'deki güçlü tarafların stratejik çıkarları için olup olmadığı konusu. Bir diğer sebep ise tüm bu tarafların, karmaşık bir coğrafyada IŞİD'e karşı başarısız olabilecek bir savaşı vermek istememelerinden kaynaklanıyor.

Şiddetli operasyonlar

Son birkaç ayda, IŞİD Suriye çölündeki saldırılarını yoğunlaştırdı. Bunların sonuncularından biri, Deyrizor-Palmira yolunda Suriye rejimi unsurlarını taşıyan bir otobüse yönelik bombalı saldırıydı. IŞİD'e göre bu saldırıda 40 kişi öldürüldü.

Geçtiğimiz hafta meydana gelen pusu ise, IŞİD'in Dördüncü Tümen mensuplarını taşıyan bir otobüse yönelik ikinci saldırısıydı. 27 Aralık 2020'de IŞİD Deyrizor'ın batı kırsalında 10 Dördüncü Tümen mensubunu öldürmüş ve yaralamıştı.

IŞİD son saldırısının yanı sıra, Aralık 2020'de Suriye'de yaklaşık 50 saldırı daha düzenledi. Bunların çoğu Suriye rejimi güçlerine ve Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) karşıydı. Enab Baladi'nin, IŞİD'in bölgedeki saldırılara dair açıklamalarında gözlemlediğine göre, IŞİD saldırılarında askeri komutanlar ve subaylar öldürüldü ve yaralandı.

IŞİD'in saldırılarında Suriye'deki Rus güçleri de hedef alındı. Ağustos 2020'de Deyrizor'un doğu kırsalında bir Rus general öldürülürken, diğer askeri personeller de yaralandı.

IŞİD saldırılarındaki yöntemler benzerdi. Saldırılar genellikle patlayıcılarla, adam kaçırarak, doğrudan öldürerek veya rejim kontrol noktalarına yönelik sürpriz vurkaç saldırılarıyla gerçekleştirildi.

2020 yılının Eylül ve Ekim aylarında, Suriye çölünü merkez edinen IŞİD grupları Rakka kırsalında Suriye rejimi kontrol noktalarına saldırı düzenleyip onlarca kişiyi öldürdü.

IŞİD militanlarının son saldırıları, Suriye kuzeydoğusunda SDG kontrolündeki bölgelere nüfuz ettiklerini ve SDG ile rejimin önemli liderlerini hedef aldıklarını da ortaya koyuyor. IŞİD, saldırılarını Deyrizor'un Suriye çölüyle bağlantılı doğu kırsalında yoğunlaştırdıktan sonra, kuzey kırsalında da birçok saldırıyı üstlendi.

Omran for Strategic Studies tarafından yapılan bir araştırma çalışmasına göre IŞİD, koronavirüs salgınını birçok cephede saldırılarını artırmak ve saflarını yeniden tanzim etmek için kullandı.

Çalışmaya göre virüsün etkileri, IŞİD'in kendi çıkarlarına uygun güvenlik taktikleri geliştirmesi için uygun şartlar yarattı.

IŞİD'e karşı neden askeri operasyon düzenlenmiyor?

Rus ilişkilerinde uzmanlaşmış bir Suriyeli siyasi analist olan Mahmud el Hamza, Enab Baladi'ye, "Rusya ve rejim güçlerinin IŞİD'e karşı geniş kapsamlı askeri operasyonlar düzenlemediğini, zira örgütün çatışma tecrübesi olan bu bölgede savaşamayacaklarını" söyledi. El Hamza, Rusya'nın IŞİD'e karşı aksiyon almamasının sebebinin ise stratejik bir amaca dayandığını belirtti.

Askeri analist Tümgeneral Mahmud Ali Enab Baladi'ye, şayet rejim IŞİD'e karşı kapsamlı bir operasyon başlatmak istese bile uluslararası aktörlerin buna izin vermeyeceğini savundu. Bunun sebebi olarak ise, böyle bir savaşın bu ülkelerin stratejik çıkarları ile örtüşmemesi gerekçesini gösterdi.

IŞİD'in savaş taktiği en zorlu taktiklerden biri

Askeri analist Albay Fayiz el Asmar Enab Baladi'ye, IŞİD'in Doğu Fırat'ı kaybettikten sonra taktiğini değiştirdiğini ve örtülü savaş-uyuyan hücreler yoluyla savaştığını söyledi. IŞİD militanları küçük gruplar halinde yeniden organize oldu ve vurkaç saldırıları, gerilla savaşı, pusular, baskınlar, mayınlama ve suikastlar gibi taktiklerle Suriye çölü ve doğu bölgesinde bir yıpratma savaşına girdi. IŞİD günlük olarak saldırı gerçekleştiriyor. Düşmanlarını tüketiyor ve onlara ağır can ve mal kayıpları yaşatıyor. Tıpkı Palmira-Deyrizor yolundaki saldırıda olduğu gibi.

Taktiksel olarak, Albay El Asmar Suriye çölündeki rejim birliklerinin ve Rus güçlerinin, ve Fırat'ın doğusundaki koalisyon destekli SDG'nin çok zor bir savaş verdiğini düşünüyor. IŞİD görünmez bir düşman ve coğrafi olarak yoğunlaştığı bir bölge yok. Siperler, çıkışlar ve coğrafya ile IŞİD Suriye çölünde böyle bir savaşa hazırlanmış vaziyette. Düşmanlarına yaklaşmanın en iyi yollarını biliyor. IŞİD militanları mağaralar ve sığınaklarla dolu geniş Suriye çölünden istifade ediyor. Bunları teçhizatlarını ve araçlarını saklamak için kullanıyor.

El Asmar'a göre hava saldırıları IŞİD'in varlığını öyle kolay bir şekilde sona erdiremez. Bu da IŞİD'e karşı Suriye çölündeki herhangi bir operasyonun, bölgenin taranmasını ve büyük miktarda eğitimli gücü gerektirdiği anlamına geliyor. Askeri olarak zayıflamış rejimin ise böyle bir gücü yok.

Suriye çölü Hama'nın ve Humus'un doğu kırsalından Irak sınırına, Deyrizor ve Rakka'nın kuzey kırsalından Ürdün sınırına kadar uzanıyor. Suriye'nin 185 bin kilometrekarelik alanının 75 bin kilometrekaresinden fazlasını oluşturuyor. Bu da IŞİD'in saldırı başlatabilmesi için uygun bir çevre sağlıyor.


Nureddin Ramazan tarafından kaleme alınan ve Enab Baladi'de yayınlanan bu değerlendirme Mepa News okurları için tercüme edilmiştir.

Değerlendirmede yer alan ifadeler yazarın kendi görüşleridir ve Mepa News'in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

Bu yazı toplam 11164 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Nureddin Ramazan Arşivi