Greg R. Lawson

Greg R. Lawson

Trump iktidarı ABD'ye ne getirecek?

Trump iktidarı ABD'ye ne getirecek?

Trump'ın ikinci dönem dış politikasının üç anlamı olmalı: Çin'e odaklanmak, içeride yeniden yapılanmak ve müttefiklerin üzerlerine düşeni yapmalarını sağlamak.

Eski Başkan Donald Trump ve ABD Senatörü JD Vance'ın adaylığı, Washington'a onlarca yıldır hakim olan başarısız dış politika konsensüsünden cesur ve çok ihtiyaç duyulan bir ayrılışı temsil ediyor. Öte yandan, Demokratların muhtemel başkan adayı Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in yönetimi de bu başarısızlıkların çoğunu ikiye katlayacaktır.

Bir zamanlar Başkan Obama'nın metin yazarı Ben Rhodes tarafından tanımlanan bu "DC Balonu", Amerika'nın küresel konumunu zayıflatan ve özellikle merkez bölgesindeki orta sınıf Amerikalıların çıkarlarını ihmal eden bir dizi feci hata yapmıştır. Başkan Nixon'ı anımsatan gerçekçi bir dış politika yaklaşımı ve yenilenmeye yönelik bir iç politika benimseyen Trump-Vance yönetimi, bu hataları düzeltmeye ve Amerikan çıkarlarını ön planda tutmaya adaydır.

21'inci yüzyılın başlarını Amerika'nın Soğuk Savaş'taki zaferiyle kazandığı sermayeyi yakarak geçiren Washington müesses nizamının kapısına bırakılabilecek sayısız başarısızlık var. Bunlar çok sayıda ve geniş kapsamlı. Bunlardan en kötüsü, hem hükümet hem de iş dünyası elitlerinin Çin'in yükselişini kolaylaştırarak ABD'yi tarihindeki en büyük jeopolitik ve ekonomik zorluklarla karşı karşıya bırakmasıdır. DC Balonu safça Çin ile ekonomik ilişkilerin liberalleşme ve demokratikleşmeye yol açacağına inandı. Bunun yerine, şu anda küresel çapta Amerikan çıkarlarını tehdit eden, eşi benzeri görülmemiş ölçekte stratejik bir rakibi güçlendirdi.

Ancak bu elbette tek başarısızlıkları değil. DC Balonu'nun başarısızlık listesi şunları da içeriyor:

- Sınır güvenliğinin ihmal edilmesi: Amerika'nın sınırlarının güvenliğinin sağlanamaması ulusal egemenliğe zarar vermiş, sosyal hizmetleri zorlamış ve Çin'den gelen fentanil gibi ölümcül uyuşturucuların ülkeye girmesine ve yüz binlerce Amerikalının ölümüne yol açmıştır.

- Amerika'nın merkez bölgelerini görmezden gelmek: Washington elitleri serbest ticaret politikaları izlerken, özellikle endüstriyel Orta Batı'daki orta sınıf Amerikalıların ekonomik mücadelelerini göz ardı etmiştir.

- Rusya'yı Çin'in kucağına itmek: NATO'yu Rusya'nın sınırlarına kadar genişleterek ve Rusya'nın güvenlik kaygılarını göz ardı ederek, müesses nizam Rusya için en sinir bozucu noktalara baskı yaparken, Rusya'nın doğasında var olan paranoyayı ve emperyalist dürtüleri de alevlendirmiştir. ABD çıkarları için daha da felaket olan bu durum, Moskova ve Pekin'i Avrasya'da egemen olma tehdidinde bulunan ve dolayısıyla ABD'nin genel jeopolitik konumunu tehdit eden tehlikeli bir eksene sürüklemiştir.

- Orta Doğu'da yanlış maceralara atılmak: Yirmi yılı aşkın bir süredir kötü tasarlanmış müdahaleler ve rejim değişikliği çabaları bölgeyi istikrarsızlaştırmış, terörizmi ve mülteci krizlerini besleyen güç boşlukları meydana getirmiştir.

Trump-Vance ikilisi, Çin'e odaklanma ve iç sanayi politikasını iyileştirme yönünde bazı jestler yapsa da ihtiyaç duyulan toptan değişimin gerisinde kalan hantal Biden Yönetimi tarafından örneklenen bu başarısız konsensüse açık bir alternatif ve uygun bir reddiye sunmaktadır.

Asya'daki jeopolitik manzarayı değiştiren Çin'in hızlı ekonomik büyümesi ve teknolojik ilerlemesi göz önüne alındığında bu özellikle gereklidir. Ülke yarı iletkenler, yapay zeka, kuantum bilişim ve biyoteknoloji gibi temel teknolojilere önemli ölçüde yatırım yapmıştır. Bu teknolojik atılım, Çin'in muazzam ekonomisi ve geniş nüfusuyla birleştiğinde, Çin'in küresel ekonominin merkezi aktörü haline gelebileceğini ve sadece Amerikan etkisini değil, kendi iç ekonomisini de zayıflatabilecek bir konuma gelebileceğini akla getirmektedir. Eğer bu gerçekleşirse, Amerikan çıkarlarını ön planda tutan bir dış politika, Çin merkezli bir dünya düzeni altında mümkün olmayacaktır. Dolayısıyla, Amerika'nın merkez topraklarının daha fazla gerilemesini önlemek için Çin ile etkili bir güç dengesi kurulmalıdır.

Bunu başarmak için sofistike ve çok yönlü bir jeopolitik büyük stratejinin yanı sıra Amerika'nın yenilikçi kalmasını sağlayacak ve hiper-küreselleşme çağında uzun süredir haklarından mahrum bırakılanları güçlendirecek yerel reformlar gerekmektedir.

1-ABD, Avrupalı NATO ortaklarından savunma harcamalarını artırmalarını talep etmelidir. Amerika artık "küresel polis" rolünü oynayamaz ve Asya'nın belirleyici sahnesinde giderek artan ulusal borçla sınırlı kaynaklara öncelik vermelidir.

2-Rusya ile ilişkiler yeniden düzenlenmelidir. Moskova'da rejim değişikliği peşinde koşmak, Ukrayna'nın Rusya'nın derinliklerine saldırmak için ABD teçhizatını kullanmasına izin vermeye devam etmek gibi tehlikeli bir kumardır. İstemeden de olsa feci bir nükleer tırmanma riski gerçektir. Dahası, bu politikayı sürdürmek Çin-Rus ekseninin güçlenmesini devam ettirecektir. Bunun yerine ABD, Rusya'yı arka bahçesinde dengelemek için Avrupa'ya yaslanmalı ve Moskova ile Pekin'in arasını açmak için fırsatlar aramalıdır. Bu kolay olmayacak ve zaman alacaktır. Ancak Rusya'nın batı kanadı istikrarlı bir çizgiye oturtulabilirse, Çin'in Orta Asya'da Rusya'ya yönelik uzun vadeli tehdidi Putin rejimi ve daha da önemlisi onun olası halefi tarafından takdir edilmeye başlanabilir.

3-ABD bir yandan İsrail'in Hamas'la varoluşsal çatışmasında korunmasını sağlamalı, diğer yandan da İran'ın hırslarını dengeleyebilmelidir; ABD bölgedeki doğrudan müdahalesini sınırlandırmaya devam etmeli ve herhangi bir bölgesel gücü kucaklamayan bir politika benimsemelidir.

4-ABD Hindistan'ı açık bir şekilde kucaklamalı ve Hindistan'ın Rusya ile ilişkilerinin Amerika için bir güçlük teşkil etmesine izin vermemelidir. ABD-Hindistan ilişkisi, öncelikle ahlaki veya ticari konulara odaklanmak yerine daha geniş bir jeopolitik mercekten görülmelidir. Hindistan Hint-Pasifik bölgesinde Çin'e karşı önemli ve güçlü bir denge unsurudur.

5-ABD Japonya ile ilişkilerini güçlendirmeye devam etmeli ve savunma yatırımlarını Avrupa'dan Asya'ya kaydırırken Asya'ya gerçek bir dönüşe tam kaynak sağlamalıdır.

6-ABD, Çin'in Tayvan'ı işgal etmemesini sağlamak için Trump yönetiminin eski savunma yetkilisi Elbridge Colby tarafından özetlendiği gibi bir "inkar stratejisi" benimsemelidir. Eğer Çin Tayvan'ı işgal ederse ileri teknoloji yarı iletkenlerin üretimi üzerinde kontrol sahibi olabilir ve ABD'nin deniz gücüne ve açık adil ticaret sistemine meydan okuyabilir.

Trump-Vance yaklaşımının hayati bir bileşeni, Amerikan imalatını yeniden canlandırmak ve kritik sektörleri korumak için stratejik bir sanayi politikası uygulayan bir iç gündem olacaktır. Biden yönetimi, CHIPS Yasasını desteklemek de dahil olmak üzere bu yönde bazı değerli hareketler başlatmış olsa da, iklim değişikliği ve sübvansiyonlar için çeşitlilik, eşitlik ve kapsayıcılık gerekliliklerine odaklanmaları, enerji maliyetlerinin artmasına ve dolarların sanayi için etkili bir şekilde kapıdan çıkarılmasında zorluklara yol açmıştır. Trump-Vance ekibi, bu düşük performanslı çabaları şu şekilde geliştirecektir:

1-Sanayi, teknoloji kullanıcıları ve günlük tüketiciler için uygun fiyatlı elektrik sağlayan, her şeyin üstünde bir enerji yaklaşımının benimsenmesi. Bu, coğrafyanın ABD'ye bol doğal kaynaklar yoluyla sağladığı doğal avantajlardan yararlanmak anlamına gelecektir.

2-Kritik tedarik zincirlerinin yeniden şekillendirilmesi ve temel mal ve teknolojilerde Çin'e olan bağımlılığın azaltılması. Bu, yerli rafine kapasitesini önemli ölçüde artırma çabalarının yanı sıra bu malzemelerin Amerika'da daha iyi çıkarılmasını da içerir.

3-Amerika'nın teknolojik üstünlüğünü korumak için en ileri araştırma ve geliştirme için hükümet fonlarının artırılması.

4-Yarı iletkenler ve yapay zeka gibi kritik endüstrilerin ve sektörlerin desteklenmesi.

5-Tüm Amerikalıların yüksek teknolojili sektörlerde etkin bir şekilde rekabet edebilmesini sağlamak için yerli iş gücü gelişimine yatırım yapmak.

6-Yatırımların, ekonomik büyümeyi desteklemek için ulaşım ağlarını, geniş bant ve enerji sistemlerini modernize etme hedeflerine gerçekten ulaşmasını sağlamak için Amerikan endüstrisinin mümkün olduğunca büyük bir kısmının serbestleştirilmesi.

Diğer temel politikalar arasında, Amerikan işçilerini ve endüstrilerini özellikle Çin'den gelen haksız rekabetten koruyan adil ticaret politikalarına güçlü bir odaklanma yer almaktadır. Diğer politikalar ise merkez bölgeleri ön plana çıkaracak ve düzenleyici yükleri azaltarak ve girişimcilere hedefe yönelik yardım sağlayarak Wall Street yerine küçük işletmelerin desteklenmesini sağlayacaktır.

Trump-Vance Yönetimi, tedavi ve önleme programlarına yatırım yaparak, sınırı güvence altına alarak ve sokakları fentanil ile doldurarak Amerika'ya karşı "ters afyon savaşı" yürüten Çin'e karşı sert davranarak afyon krizini ele almalıdır.

Trump-Vance yönetimi sınır güvenliğine öncelik vererek duvarı tamamlamalı, teknolojik gözetim kabiliyetlerini artırmalı, vize aşımlarını ve yasa dışı istihdamı engellemeli ve Amerika'ya yasa dışı yollardan girenleri sözde değil gerçekten sınır dışı etmelidir.

Mevcut elit kesimin bayatlamış sloganlarının aksine, bu kapsamlı dış ve iç strateji değişen küresel düzenin gerçeklerini kabul etmektedir. İçeride ve dışarıda Amerikan çıkarlarına öncelik vermektedir. Sıradan Amerikalıların yaşam standartlarının altını oyma kapasitesine sahip tek büyük güç olan Çin ile etkin bir şekilde rekabet edecek ve bu rekabete yoğunlaşırken müttefiklerimizin de üzerine düşeni yapmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda yurt içinde uygun yatırımlar yaparak ve nihayet Amerikan egemenliğini savunurken sınırlarını güvence altına alacaktır.

Washington müesses nizamının başarısız politikalarını reddederek ve bu yaklaşımı benimseyerek Trump-Vance yönetimi, bölünme ve gerileme yerine yenilenmiş Amerikan gücü, birliği ve refahına giden bir yol sunmaktadır.


National Interest'te yayınlanan bu değerlendirme Mepa News okurları için Türkçeleştirilmiştir. Değerlendirmede yer alan ifadeler yazarın kendi görüşleridir ve Mepa News'in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

Bu yazı toplam 2040 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Greg R. Lawson Arşivi