Giorgio Cafiero

Giorgio Cafiero

Trump'ın zaferi Ortadoğu için ne anlama geliyor?

Trump'ın zaferi Ortadoğu için ne anlama geliyor?

Başkan seçilen Donald Trump'ın Ocak ayında Beyaz Saray'a dönmesi, Washington'un Ortadoğu'daki dış politikasının geleceği açısından derin sonuçlar doğuracak.

Çatışmaların yoğunlaştığı ve genişlediği 13 ayın ardından, bir sonraki ABD yönetiminin bölgeye nasıl yaklaşacağı konusunda pek çok soru var. Trump öngörülemez bir isim ve dış politikadaki zorlukları nasıl ele alacağını tahmin etmek kolay değil.

Ancak ilk döneminden göz atılacak çok şey var: İbrahim Anlaşmaları, Kapsamlı Ortak Eylem Planı'ndan (KOEP) çekilme, Tahran'a "maksimum baskı", İran'ın Kudüs Gücü lideri Kasım Süleymani'nin öldürülmesi, İsrail'in Suriye'nin Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğinin tanınması, ABD büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınması, Suudi Arabistan'a silah satışının artırılması, Cemal Kaşıkçı cinayetine verilen yanıt ve benzeri gelişmeler...

Ancak Trump, 2017-2021 döneminden bu yana Ortadoğu'nun ne kadar değiştiği göz önüne alındığında, Ocak 2021'de kaldığı yerden devam etme lüksüne sahip olmayacak. Trump, 20 Ocak 2025'te Oval Ofis'e döndükten sonra bölgede yeni gerçeklerle yüzleşecek.

Aynı zamanda Joe Biden yönetiminin, Trump'ın ilk dönemine kıyasla ABD'nin Ortadoğu'daki dış politikasında büyük ölçüde devamlılık sağladığını da belirtmek gerekir.

Mayıs 2018'de Trump'ı KOEP'i sabote ettiği için eleştiren ve bu hareketi "derin bir hata" ve "gereksiz bir kriz" olarak nitelendiren Biden, başkanlığı sırasında bu çok taraflı nükleer anlaşmayı yeniden oluşturmak için gerekli adımları atmadı.

Trump'ın ABD büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma ve İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanıma kararlarını tersine çevirmedi. Biden ayrıca daha fazla Arap devletini İsrail'in normalleşme kampına çekmeye çalışarak Trump'ın İbrahim Anlaşmaları mirası üzerine inşa etmek için muazzam miktarda diplomatik enerji harcadı.

Columbia Üniversitesi'nde araştırma görevlisi olan Dr. Marina Calculli, The New Arab'a verdiği röportajda şunları söyledi:

"Muhtemelen özde değil ama tarzda bir değişim göreceğiz. Biden'ın Trump'ın eylemlerini eleştirmesine rağmen ABD'nin Ortadoğu'ya yönelik dış politikasını temelden değiştirmediğini belirtmekte fayda var. Biden, Trump'ın uluslararası hukuku ABD kararnameleriyle ikame etme mirası üzerinde çok çalıştı ve Trump'ın bunu daha agresif ve açık bir şekilde yapmasını bekleyebiliriz."

İbrahim Anlaşmaları, Gazze ve Lübnan'daki savaşlar

Hamas'ın öncülüğünde 7 Ekim 2023'te İsrail'in güneyine yapılan saldırı ve ardından İsrail'in Gazze'ye açtığı savaş, Filistin meselesinin Arap devletleri ve toplumları için önemli olmaktan çıktığı ve İsrail'le yapılan diplomatik anlaşmaların altına gömülebileceği fikrini çöpe attı.

Bu nedenle, Trump ilk dönemdeki tavrını ve Biden'ın İbrahim Anlaşmaları'nın kapsamını genişletme çabalarını sürdürebilecek olsa da, Arap dünyasının mevcut siyasi ve sosyal dinamikleri bunu çok daha zor hale getirecektir.

Oval Ofis'te kim olursa olsun, İsrail'in Gazze'de ve son olarak Lübnan'da son 13 aydır uyguladığı barbarlık, Arap dünyasında normalleşme söylemlerini her zamankinden daha sorunlu hale getirdi. Arap devletleri için İbrahim Anlaşmaları'na dahil olmanın getirdiği siyasi riskler büyük ölçüde arttı. Yerel ve bölgesel tepkilerden duyulan korku, Arap rejimlerini normalleşme konusuna dokunmaya bile isteksiz kılıyor.

Yine de Trump'ın ekibi (Biden'ınki gibi) Arap liderlerin ve politika yapıcıların görmezden gelemeyeceği bu faktörlere kayıtsız kalabilir ve daha fazla bölge devletini normalleşme kampına çekmeye çalışmaya devam edebilir.

Eski bir üst düzey Amerikalı diplomat olan Ferial Saeed New Arab'a verdiği röportajda şunları söyledi:

"Cumhuriyetçilerin Senato'yu ve muhtemelen Temsilciler Meclisi'ni ele geçirmesiyle Trump, Biden yönetiminin İsrail ile ilişkileri normalleştirme karşılığında Suudi Arabistan'a sunduğu teşvikleri yerine getirebilir. Ancak Suudiler muhtemelen tam normalleşmenin koşulu olarak iki devletli çözüme geri dönüşü olmayan bir bağlılıkta ısrar edeceklerdir. Bu İsrailliler için bir başlangıç olmayacak ve böyle bir taahhüdün yokluğu Arap halkları için de bir başlangıç olmayacak."

Gazze ve Lübnan'da devam eden savaşlar Trump yönetiminin Ortadoğu'daki dış politika enerjisinin büyük bir kısmını tüketecek gibi görünüyor. Trump muhtemelen İsrail'i destekleyecek olsa da, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Biden'dan gördüğü özgürlüğün Trump döneminde de devam edip etmeyeceği belirsiz.

Seçimden dokuz gün önce New Arab'a konuşan Hamad Bin Khalifa Üniversitesi'nde Uluslararası İlişkiler doçenti olan Dr. Steven Wright şunları söyledi:

"Özellikle Trump kendisini bir anlaşma simsarı olarak konumlandırabilir ve barış anlaşmasını belirleyici bir başarı olarak görebilir. Bence kilit soru sadece kimin kazanacağı değil, bir sonraki yönetimin ne kadar hızlı bir şekilde etkili bir bölgesel politika geliştirebileceğidir."

İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının başladığı Ekim 2023'ten bu yana ABD'nin bölgedeki askeri varlığı artarak İsrail'in askeri operasyonlarına devam etmesini sağladı. Ancak Saeed'in de belirttiği gibi, "Trump uzun zamandır ABD'nin Ortadoğu'daki konuşlanmasını eleştiriyor ve tabanının tamamı olmasa da büyük bir kısmı ABD'yi İran'la kapsamlı bir savaşa sürükleyebilecek büyük bir askeri tırmanışa karşı çıkacaktır."

Amerikalı eski üst düzey diplomat, Trump'ın zafer konuşmasında Arap-Amerikalı ve Müslüman-Amerikalı seçmenlerin kendi koalisyonuna dahil edilmesinden bahsettiğine dikkat çekti. New Arab'a verdiği demeçte "Bu büyük bir politika değişikliği anlamına gelmese de bir ton değişikliğidir ve izlenmesi gerekir" dedi.

Democracy for the Arab World Now (DAWN) İcra Direktörü Sarah Leah Whitson New Arab'a verdiği mülakatta şu ifadeleri kullandı:

"Trump'ın kampanya sırasında Gazze'deki savaşı sona erdirmek için hızlı bir şekilde harekete geçeceğine dair kamuoyuna yaptığı açıklamalara sadık kalacağını ummak mümkün, ki bu da İsrail'i Gazze halkına yönelik bombardımanını ve kuşatmasını durdurmaya zorlamak anlamına gelebilir.

Trump ayrıca Ortadoğu'da genişletilmiş bir savaşa karşı olduğunu ifade etti, bu nedenle İsrail'i savaşı ABD ve İran'ı da içine alacak şekilde genişletme çabalarından caydırması da umut verici. Ancak Trump söz konusu olduğunda herhangi bir şeyi kesin olarak tahmin etmek zor."

Diğer uzmanlar ise Trump'ın İsrail'in Gazze ve Lübnan'daki savaş makinesini dizginleyebileceği konusunda iyimser olmak için pek bir neden görmüyor. Yine de bu, Beyaz Saray'ın Tel Aviv'e davranışlarını değiştirmesi için gerçek bir baskı uygulamak üzere Washington'un elindeki kozu kullanmadığı, bunun yerine sadece boş söylemler ortaya koyduğu ve herhangi bir somut eyleme bağlı olmayan görüşler ifade ettiği son 13 aydan bu yana ABD politikasının çok fazla değişeceği anlamına gelmiyor.

Kahire ve Kudüs'te görev yapmış eski bir ABD'li diplomat olan Charles Dunne New Arab'a yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

"Trump'ın Gazze ve Lübnan'daki askeri operasyonlarında İsrail ve Netanyahu'ya Biden'dan bile daha az 'kırmızı çizgi' koyarak tam destek vermeye devam etmesini bekliyorum. Savaşın bir an önce sona ermesini tercih ediyor gibi görünüyor, ancak bu, İsrail'in bunu başarmak için askeri olarak ne yapması gerekiyorsa yapmak için ABD'den açık çek alacağı anlamına geliyor.

Filistinlilerin insani ihtiyaçlarının karşılanmasına daha az önem verilecek ve muhtemelen Gazze'nin yeniden inşasına ve iki devletli çözüme dayalı bir siyasi ufka hiç önem verilmeyecek.

Önümüzdeki birkaç ay içinde İsrail'in, göreve geldiğinde Trump'ın tam desteğine güvenebileceğini bilerek Biden yönetiminin uyarılarını görmezden geleceğini düşünüyorum. Bu, askeri eylemlerin büyük ölçüde yoğunlaşmasıyla sonuçlanmayacak, ancak İsrail'in savaş hedeflerini nasıl tanımlarsa tanımlasın ve uygun görürse görsün sürdürmekte özgür hissedeceği anlamına gelecektir. Görünüşe göre bu durum bugünkünden pek de farklı değil."

Georgetown Üniversitesi Prens Alwaleed bin Talal Müslüman-Hıristiyan Anlayış Merkezi Direktörü Dr. Nader Hashemi, Trump'ın 2025 başlarında Beyaz Saray'a dönmesinin ardından Washington'un İsrail'in bölgedeki savaşlarına yönelik politikalarında fazla bir değişiklik beklemiyor:

"Trump'ın başkanlığının Lübnan ve Gazze'deki çatışmalar üzerindeki ilk etkisinin oldukça sessiz ve sınırlı olacağını düşünüyorum. Çünkü her iki siyasi partinin de ABD'nin bu çatışmalara yönelik dış politikasının nasıl olması gerektiğine dair ortak bir vizyonu var ve bu da İsrail'e, yaptığı her şeye ve izlediği her politikaya neredeyse tam destek vermek."

Dr. Calculli ise şu ifadeleri kullanıyor:

"Gazze soykırımının ve Güney Lübnan'daki etnik temizliğin devam etmesini bekleyebiliriz, ancak Trump muhtemelen İsrail'i bu cepheleri hızla kapatmaya teşvik edecektir, çünkü İsrail'e daha fazla askeri yardım verme konusunda Biden'dan daha isteksiz olacaktır.

Bu da şu anda gördüğümüzden daha ağır ve daha agresif askeri operasyonlara yol açabilir. Değişmesi daha muhtemel olan şey -kesinlikle daha kötüye doğru- ABD'nin İsrail'e sağladığı diplomatik ve yasal korumanın türüdür, ancak Biden yönetimi seviyeyi zaten çok düşük tutmuştu."

İran

Trump'ın ikinci döneminde İran'a nasıl yaklaşacağını değerlendirmek kolay değil. Kilit soru şu: Trump İran le diplomasiye açık mı olacak yoksa bunun yerine Tahran yönetimiyle herhangi bir diyaloğu içermeyen bir "maksimum baskı 2.0" kampanyasını mı tercih edecek?

Trump adayken İran ile büyük bir anlaşmaya açık olduğunu belirtmişti. Ancak hem Trump'ın ikinci yönetiminde görev alacak kişilerin hem de Tahran'daki yetkililerin böylesine kapsamlı bir anlaşma için gerekli adımları atmaya istekli olup olmayacakları ayrı bir soru.

Büyük olasılıkla Trump'ın yönetimi kamuoyu önünde İran'a karşı düşmanca bir tavır takınacak ancak özelde Tahran'la yeni bir anlaşmayı müzakere etmeye istekli olacak ve bu da önümüzdeki dört yıl boyunca çelişkili ve işlevsiz bir İran politikasını garanti altına alacaktır.

Dr. Haşimi, Trump'ın Oval Ofis'e dönmesinden sonra ABD-İran savaşı riskinin, büyük ölçüde Trump'ın yönetiminde görev alması muhtemel "çok şahin, İsrail yanlısı, Likud'cu dış politika danışmanları" nedeniyle önemli ölçüde artacağından korkuyor:

"Trump'ın görevdeki ilk döneminde ABD'nin İran'la neredeyse üç kez savaşa girme durumuna geldiğini hatırlayın. İran'ın işgal edilip rejimin devrilmesi halinde Ortadoğu'ya barış getirilebileceği gibi bir umutla İran'da rejim değişikliği peşinde koşan Trump'ın dış politika danışmanlarının başlıca hedefinin bu olacağından şüpheleniyorum. Bence bu artık gündemde ve bunun tüm bölge için yıkıcı sonuçları olacak."

Körfez Arap etkisi

Dikkate alınması gereken önemli bir faktör de başta Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Katar olmak üzere bazı Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkelerinin liderlerinin Trump'ın ikinci döneminde onu ne ölçüde etkileyebilecekleridir.

Trump'ın 2017'de başlayan ilk döneminin ardından Riyad ve Abu Dabi, Trump ekibine Katar'a yönelik ablukayı desteklemesi ve İran'a "maksimum baskı" uygulaması için lobi yaptı. Ancak Körfez'deki dinamikler bugün çok daha farklı. Trump, ABD'nin Tahran'a yönelik saldırganlığını artırmak isterse, Trump'ın Ocak 2021'de Beyaz Saray'dan ayrılmasından bu yana İran'a karşı yeni bir yaklaşım benimseyen Körfez Arap monarşilerinden destek alacağı şüpheli.

KİK devletleri ekonomik kalkınma ve çeşitlendirme adına her şeyden önce Körfez'de güvenlik ve istikrarı korumaya odaklanmış durumda. Pratikte bu, KİK ailesi içindeki gerilimleri azaltmayı ve İran ile mevcut yumuşamayı diyalog ve diplomasi yoluyla korumayı gerektiriyor.

KİK üyelerinin ve Washington'daki lobicilerinin Trump'ı İran'a karşı Körfez Arap ülkelerini İran'ın da dahil olacağı olası bir savaşa karşı daha savunmasız hale getirebilecek adımlardan kaçınmaya ikna etmeye çalışacakları sonucuna varmak için iyi bir neden var.

Ayrıca yeni yönetimin İsrail'e, ABD'nin Körfez'deki yakın müttefikleri ve ortaklarının çıkarlarını tehdit eden bölgesel istikrarsızlığın başlıca nedenleri olan Gazze ve Lübnan'daki savaşlarını sona erdirmesi için baskı yapmasını istiyorlar.

Trump'ın iki buçuk ay sonra Beyaz Saray'a dönmesinin ardından Washington'da Körfez ve İsrail yanlısı lobiler arasında bir çatışma yaşanabilir. Körfez lobisi Trump'ı Ortadoğu'daki çatışmaları azaltmaya ikna etmeye çalışırken, İsrail lobisi İran ve "Direniş Ekseni"ne karşı "maksimum baskı 2.0" kampanyası yürütmek istiyor.

Trump'ın yine ilkelerle değil, kazançlı anlaşmalar yapma arzusuyla hareket eden bir başkan olacağını varsayarsak, Körfez Arap liderlerinin Trump'ı Washington'un bölgedeki dış politikasında önemli değişikliklere yol açabilecek şekilde etkileyip etkileyemeyeceklerini/ne yapabileceklerini görmek önemli olacaktır.


New Arab'da yayınlanan bu değerlendirme Mepa News okurları için Türkçeleştirilmiştir. Değerlendirmede yer alan ifadeler yazarın kendi görüşleridir ve Mepa News'in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

Bu yazı toplam 2660 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
Giorgio Cafiero Arşivi