Kaan Çeben

Kaan Çeben

Bir FBI ajanının El Kaide ile olan hikayesi

Bir FBI ajanının El Kaide ile olan hikayesi

Size bugün ilginç bir figürün hikayesini anlatmak istiyorum. John Patrick O'Neill... 6 Şubat 1952 tarihinde New Jersey'de doğan bu adamın cesedi, 11 Eylül 2001 günü Dünya Ticaret Merkezi'nin moloz yığınlarının altından çıkarıldı. Nasıl mı? İşte bu hırslı adamın kısa hikayesi:

Dünya siyasetine yön veren Amerika'nın Afganistan'ı işgalinden yıllar önce FBI'da Usame bin Ladin'in peşinde olan egoistliği ile bilinen bir lider figür vardı. Onu tanıyanların yazılarında okuduğuma göre, geceleri sık sık oturma odasındaki kanepesinde oturan John O'Neill, dikkatle televizyona bakar ve kendisinin baş düşmanı olan Usame bin Ladin'in videolarını izlerdi. O'nun sözlerini, hareketlerini ve mimiklerini dikkatle takip ederdi. Usame'nin davranışlarında dikkat çekebilecek her detayı aklına not ederdi. Tahmin ettiğiniz gibi John FBI'da El Kaide'nin liderine karşı yürütülen avı yöneten öncülerden biriydi.

Usame bin Ladin'in Amerika'ya karşı açık bir savaş ilan etmesinden çok önce, kimse John'un El Kaide ile ilgili uyarılarına kulak asmıyordu. Aslında John zamanının çok ilerisinde bir vizyona sahipti ve gelecekte El Kaide'nın gerçekleştirebileceği potansiyel eylemleri, çok öncesinden hissedebiliyordu. Aslında El Kaide ağında ucu Usame bin Ladin'e kadar uzanan pek çok bağlantıyı ortaya çıkaran da John'du.

neill.jpeg
John Patrick O'Neill

1993 Dünya Ticaret Merkezi operasyonunun lideri ve faili olan Remzi Yusuf'un yakalanmasına da yardım etmişti. Ayrıca kendisine 1996'da Suudi Arabistan'daki Huber Kulelerinin bombalanması olayını araştırması için de yeşil ışık yakılmıştı.

Suudi yetkililerin ona yardım etme konusundaki isteksizliği nedeniyle bu görevden çekildi. Aynı sıralarda "Afganistan'da devam eden Sovyetler Birliği işgalinde Sovyetler'e karşı savaşan Afgan mücahitlerin, ileride Amerikan ulusu için bir tehdit haline geleceğine" dair açıklamalar yapmaya başladı. Görev arkadaşlarının aktardığına göre John şöyle konuşuyordu:

"Afganistan'daki mücahitler dünyanın en büyük ordularından birini yendiler, bu da onlara büyük bir başarı duygusu verdi ve ABD gibi diğer ülkelerle mücadele edip aynı şekilde başarılı olabileceklerini fikrini onlarda yeşertti."

1998 yılında Usame bin Ladin, "Yahudilere ve Haçlılara Karşı Cihat için Küresel İslami Cephe" başlıklı deklarasyonla Amerika'ya savaş ilan etti. Aynı yılın ilerleyen günlerinde, Kenya'nın Nairobi ve Tanzanya'nın Darusselam kentlerindeki Amerikan büyükelçilikleri güçlü bombalarla yerle bir edildi. Ancak O'Neill'a bu patlamalarla ilgili ipuçlarını takip etme yetkisi verilmedi ve New York ofisinde kalması istendi. Bu durum FBI içerisinde bir çok iç çekişmenin de yaşanmasına sebep oldu.

El Kaide 2000 yılında USS Cole gemisini Yemen açıklarında patlattığında, O'Neill'a soruşturmayı yönetme izni verildi. Ekibi yetersiz destek, iç çekişmeler ve kendisi ile dönemin Büyükelçisi Bodine arasındaki iç çatışmalar nedeniyle Yemen'deki El Kaide ağının çoğunu açığa çıkarmada başarılı olamadı. Sonunda iç tartışmalar John'un başını yedi ve o da emekli oldu. John emekli oldıktan sonra 11 Eylül 2001'de hayatını kaybedeceği Dünya Ticaret Merkezi'nde güvenlik şefi olarak çalışmayı kabul etti.

Emekli olmasına rağmen uzman olduğu konudaki ilgisini kaybetmedi. Usame bin Ladin ve El Kaide ile ilgili gelişmeleri yakından izlemeyi sürdürdü. John, El Kaide'nin ABD'ye yönelik bir eylem hazırlığı içerisinde olduğunu ısrarla dillendiriyordu.

11 Eylül saldırılarından önceki gece John, arkadaşı Jerry Hauer ile bir restoranda buluştu. John ona aynen şöyle dedi:

"Afganistan'da işlerin gidişatından hiç hoşlanmıyorum. Bir şeylerin olacağını hissediyorum ve bazı şeylerin olacağını da yakinen düşünüyorum. Artık vaktimiz geldi."

Jerry "Ne zaman?" diye sordu. John ise "Bilmiyorum ama yakında." dedi. Ertesi gün John'un hayatı sona erdi. El Kaide'nin uluslararası ordusunu açığa çıkarma potansiyeline sahip olan adam, tam da bu ordu tarafından öldürülerek durdurulmuş oldu.

Vesselam...

neill1.jpeg
John Patrick O'Neill'in ölüm haberi

Bu değerlendirmede yer alan ifadeler yazarın kendi görüşleridir ve Mepa News'in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

Bu yazı toplam 2263 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
8 Yorum
Kaan Çeben Arşivi