Türkiye'de açılan Husi bayrakları ne anlama geliyor?
Yazıya geçmeden önce bir uyarı eklemekte fayda var. İşim gereği çatışma bölgelerini yoğun olarak takip ettiğimden, bu yazının konusu da Yemen'de çatışan taraflardan biri olduğundan, yazının Türk iç siyaseti veya taraftarlarına yönelik herhangi bir algı oluşturma amacı taşımadığını önemle vurgulamak isterim.
~~
7 Temmuz günü Yemen'deki çatışma ortamı ve sivillerin yaşadığı mağduriyeti dile getirme amaçlarında olduğu belirtilen bir grup, İstanbul'da 4. Levent metro istasyonunundan Suudi Arabistan konsolosluğuna doğru bir yürüyüş gerçekleştirdi.
Aynı gün iç gündemi takip ederken, yürüyüşle ilgili denk geldiğim bir haberde Yemen'de İran tarafından desteklenen Ensarullah Hareketi (Husiler) lideri Abdulmelik Husi'nin posterinin de yürüyüşte açıldığını fark ettim.
Sonrasında yaptığım kısa süreli araştırmalara ve konum doğrulamasının ardından, gerçekten böyle bir şeyin yaşandığını teyid ettim ve araştırmalarımı yüzeysel anlamda derinleştirdim.
Gösteriyi organize eden grubun isminin "Yemen Halkı ile Dayanışma Platformu" olduğu bilgisine ulaştım. Kendilerinin Facebook sayfalarına buradan ulaşabilirsiniz. Facebook sayfalarını biraz incelediğimde Husi liderinin başka fotoğraflarına da denk geldim.
Grubun yaptığı gösteri ve açıklamaya dair Yeni Akit'in internet sayfasında da bir haber yapıldı. İlgili habere buradan ulaşabilirsiniz.
Husi lider Abdulmelik Husi'nin posterini taşıyan göstericiler
Grubun Suudi Arabistan Konsolosluğuna yaklaştıkları bir noktada çekilen fotoğrafta ise, Husi liderinin görüntülerinin yanında, Lübnan Hizbullah Hareketi'nin de bayrağının açıldığı görülüyor:
11 Kasım tarihine geldiğimizde yine aynı şekilde iç gündem takibi sırasında Suudi Arabistan'a tepki olarak düzenlenen bir yürüyüş/protestoda Abdulmelik Husi'nin posterinin açıldığına denk geldim. Araştırmaları yine yüzeysel anlamda derinleştirdiğimde, "Zeynebiye Hareketi Gençli Platformu" isimli grubun eylemi olduğuna ulaştım. Grubun Facebook sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.
11 Kasım tarihinde İstanbul'daki Suudi Arabistan konsolosluğu yakınında açılan pankartlar.
Bu konuyla ilgili de Milli Gazete'nin internet sitesinde bir haber yapıldı. Habere buradan ulaşabilirsiniz.
Yukarıda sayfa linklerini de vermiş olduğum "Yemen Halkı ile Dayanışma Platformu" ve "Zeynebiye Hareketi Gençli Platformu" isimli sayfalar incelendiğinde her iki sayfanın da birçok yönden benzerlik taşıdığı görülüyor. Hatta, Yemen'deki Ensarullah Hareketi'nden kendilerine protestolar ile ilgili yapıldığı belirtilen teşekkür ve tebrik mesajları da her iki sayfada aynı şekilde paylaşılmış.
İlgili mesajlar:
Son olarak da 18 Kasım tarihinde Rize'de Saadet Partisi Rize İl Gençlik Kolları'nın Yemen'deki insani duruma yönelik yaptıkları bir basın açıklamasında, Ensarullah Hareketi'nin bayrağı ve Abdulmelik Husi'nin posteri açıldı.
Saadet Partisi Rize İl Gençlik Kolları'nın Yemen'le ilgili yaptığı basın açıklamasında İran destekli Ensarullah Hareketi'nin (Husiler) ve Husi lideri Abdulmelik Husi'nin bayrak/pankartı açıldı. pic.twitter.com/k15LGK238h
— Halid Abdurrahman (@hldabdurrahman) 19 Kasım 2018
Saadet Partisi Rize İl Gençlik kolları tarafından tarafıma yapılan geri dönüşte, açılan bayrak/posterin kendileriyle bir ilgisi olmadığı ifade edildi. Ben de kendilerine bu paylaşımın siyasi herhangi bir sebebi olmadığını vurguladım.
Rize'de gerçekleştirilen basın açıklamasıyla ilgili olarak, Olay53 isimli yerel haber sitesinde yapılan haberde de elinde Yemen Ensarullah Hareketi'nin bayrağı taşıyan bir kişi görülüyor. İlgili habere buradan ulaşabilirsiniz.
Yemen'de çok büyük bir insanlık krizi yaşandığı artık çoğumuzun malumudur. Nitekim kısa bir süre önce yayınladığı videomda bölgedeki insani krizin ne kadar derin bir boyuta ulaştığına değinmeye çalışmıştım. Yine aynı videomda İran'ın Yemen'deki Ensarullah Hareketi'ne (Husiler) bir meşruiyet kazandırmaya çalıştığı yönünde bazı konulardan bahsetmiştim.
Tıpkı Lübnan'daki Hizbullah Hareketi örneğinde olduğu gibi, İran'ın Yemen'de Husilere destek vermesinin sebebinin Lübnan örneğindeki gibi bir oluşuma kapı açmak olduğundan bahsetmiştim.
Türkiye'de son dönemde Suudi Arabistan karşıtı gösterilerde açılan Ensarullah Hareketi bayrağı ve Abdulmelik Husi'nin posterlerinin, Lübnan Hizbullahı ve Hasan Nasrallah'ın bir zamanlar kazandığına benzer popülariteye ulaşılma amacı taşıdığını düşünüyorum.
Nitekim Lübnan Hizbullah Hareketi'nin bayrağı ve lideri Hasan Nasrallah'ın posterlerinin Türkiye ve diğer birçok bölge ülkesinde bir jenerasyonunun odasının duvarlarını süslediğini biliyoruz.
İran, Yemen'deki Ensarullah Hareketine siyasi ve askeri boyutta büyük yardımlar yapmaktadır. Özellikle askeri yardımların ön plana çıktığı günümüzde, siyasi boyuttaki yardımların da azımsanamayacak düzeyde olduğunu eklemek gerekli.
Ensarullah Hareketi ve Abdulmelik Husi'nin gösterilerde, televizyonlarda ve internet ortamında ön plana çıkartılıp adeta bir "Direniş önderi" gibi lanse edilmesi, zamanın Hizbullah Hareketi ve Hasan Nasrallah örneği ile benzerlikler taşımaktadır.
Gelecek dönemde yazıda bahsettiğim konunun örneklerine daha fazla denk gelebiliriz.
Yazar iletişim: [email protected]