Paul R. Pillar

Paul R. Pillar

ABD seçimlerine yönelik dış müdahaleler neden artıyor?

ABD seçimlerine yönelik dış müdahaleler neden artıyor?

Donald Trump'ın seçim kampanyasına ait elektronik dosyaların İran tarafından hacklenmesi gibi görünen olayda bir ironi var. Ayrıntılar net değil ve doğrulanmadı ancak Microsoft'un İran Devrim Muhafızları'na bağlı bilgisayar korsanlarının adı açıklanmayan bir ABD başkanlık kampanyasındaki üst düzey bir yetkiliyi hedef alma çabalarına ilişkin bir rapor yayınlamasından bir gün sonra Trump kampanyası bu çabanın kurbanı olduğunu açıkladı.

Böyle bir hack girişiminin sonucu olsun ya da olmasın, başkan yardımcısı adayı JD Vance ile ilgili bir inceleme dosyası da dahil olmak üzere kampanya içi belgeler daha sonra Politico, New York Times ve Washington Post'a gönderildi. Trump kampanya sözcüsü Steven Cheung, "Belgeleri ya da iç yazışmaları yayınlayan herhangi bir medya ya da haber kuruluşu, Amerika'nın düşmanlarının emrini yerine getirmekte ve tam da onların istediklerini yapmaktadır" dedi.

İroni, bu şikayetin Trump'ın ilk başkanlık kampanyası sırasında yabancı düşmanların bu tür hacklemelerine karşı aldığı tavırla karşılaştırılmasından kaynaklanıyor. Trump Temmuz 2016'da yaptığı bir kampanya konuşmasında "Rusya, eğer dinliyorsan, umarım kayıp olan 30 bin e-postayı bulabilirsin" diyerek rakibi Demokrat başkan adayı Hillary Clinton'ın e-postalarına gönderme yapmıştı.

Belli ki Rus rejimi onu dinliyordu çünkü kısa bir süre sonra bilgisayar korsanları Clinton'ın kişisel hesabının yanı sıra başkanlık kampanyasına ait hesaplardan da belgeler ele geçirdi. Rusya, Clinton'a ait belgeleri yayma aracı olarak, ABD ulusal güvenliğiyle ilgili çok sayıda çalıntı gizli belgeyi toptan ifşa eden WikiLeaks'e büyük miktarda belge gönderdi. Trump, "WikiLeaks'i seviyorum" diyerek Rusya-WikiLeaks kaparosundan duyduğu memnuniyeti defalarca ve alenen dile getirdi.

Trump'ın bu operasyona verdiği tepki, kendisinin ve kampanyasının Rusya'nın 2016 seçimlerine kapsamlı ve çok yönlü müdahalesini nasıl karşıladığının, kullandığının ve kolaylaştırdığının bir parçasıydı. Diğer şeylerin yanı sıra, Trump ya da kampanyasındaki üst düzey kişiler Rus internet trollerinden gelen materyalleri yayınladı ve Demokrat rakipleri hakkında bilgi toplamak için Kremlin bağlantılı bir Rus avukatla görüştü. Aynı zamanda Trump'ın kampanya başkanı da bir Rus istihbarat ajanı ile defalarca görüştü ve anket verilerini paylaştı. Trump, Rusya'nın seçimlere müdahalesini kullanmasına yönelik eleştirileri, bunun sadece bir başka "muhalefet araştırması" olduğunu söyleyerek geçiştirdi.

"Kurucu Babalar", partizan motivasyonların bu şekilde Amerikan siyasetine yabancı müdahalesine kapı açabileceği konusunda derin endişeler taşıyordu. Bu endişeler düşmanların yanı sıra sözde müttefiklerin müdahalelerini de kapsıyordu. Devrim Savaşı sırasında Fransa ile kurulan ittifakın bir bedeli de Kıta Kongresi içindeki hizipler arasındaki bölünmeleri istismar eden Fransız müdahaleleri olmuştu.

Hizipçiliğin kötülüklerini vurgulayan "The Federalist Papers", bu kötülüklerin yabancı müdahalenin teşvik edilmesini nasıl içerdiğine dikkat çekiyordu. Devrim Savaşı ile Anayasa'nın kabulü arasında ABD'nin dış ilişkilerinden sorumlu olan John Jay tarafından kaleme alınan serinin ilk makalelerinden bazıları, yabancı güçler ile Amerikan siyasi hizipleri arasındaki zarar verici ulus ötesi ittifaklar konusunda uyarıda bulunuyordu.

Hasar, yoğun partizanlıkla boğuşan Federalist Dönem'in büyük bölümünde de devam etti. O dönemde ABD için en önemli iki dış güç olan Fransa ve İngiltere'ye yönelik politikalar, Federalistlerin ve Demokrat-Cumhuriyetçilerin bir ya da diğer dış güce olan partizan yakınlıklarını iç siyasi hedefleriyle karıştırmaları nedeniyle yozlaştı.

Ulusal gücün büyümesi, Birleşik Devletler'i, sonraki tarihinin büyük bir bölümünde, kendi seçimlerine yönelik önemli yabancı müdahalelerden kurtardı. Bir süper güç olarak ABD'nin diğer ülkelerin iç siyasetine müdahale etmesi, tam tersi bir durumdan daha yaygın hale geldi.

Değişen durum

Ancak son otuz yılda bu durum değişti. ABD seçim siyasetine yabancı müdahalesi yeniden önemli hale geldi.

Bunun bir nedeni teknoloji. Hackleme ve trolleme, internet öncesi dönemlerde var olmayan müdahale araçları.

Bir diğer neden ise en az Federalist Dönem'deki kadar yoğun ve zehirli hale gelen partizanlık. ABD dış politikasının büyük bir kısmına yön veren Soğuk Savaş öncesi uzlaşının dağılması, ABD seçimlerinin sonuçlarının yabancı rejimler için eskisinden daha önemli olduğu anlamına geliyor. Birçok Amerikalının ulusun bütününden çok bir partiyle özdeşleşmesi, siyasi rekabete karşı Trump'ın "muhalefet araştırması" versiyonu gibi aşırılıklara yol açan bir "her şey mübah" tutumunu teşvik etti.

Aynı şekilde, kendini tanımlama süreçleri, benzer siyasi görüşlere sahip yabancı grup ve rejimlerle de yakınlıklar doğuruyor. Amerikalılar geleneksel olarak ulus ötesi siyasi hareketlerde çok az rol oynamışlardır, ancak en azından Sağ'da artık durum böyle değildir. Jay'in uyardığı türden bir uluslar ötesi hizip ittifakı artık bir gerçek.

Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines bu yılın başlarında 2024 seçimlerine yönelik dış tehditler konusunda Kongre'de verdiği ifadede Rusya, Çin ve İran'dan izlemeye değer rejimler olarak bahsetti. Haines, ABD seçimlerine yönelik en aktif dış tehdit olarak, ABD demokrasisini itibarsızlaştırma, ABD içindeki bölünmeleri şiddetlendirme ve Batı'nın Ukrayna'ya desteğini engelleme hedefleriyle Rusya'yı gösterdi.

Rusya, İran ve Çin

İstihbarat yöneticileri, özellikle de kamuya açık ifadelerinde, partizan siyasete değinen her şeyden uzak dururlar. Yine de Rusya'nın 2016 ve 2020'de olduğu gibi bu yıl da hedefinin Donald Trump'ın seçilmesine yardımcı olmak olduğu tartışmasız. Trump'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkındaki otoriter ve kıskanç olumlu görüşleri, Cumhuriyetçi Parti'nin -Soğuk Savaş günlerinden kalma geleneksel Moskova karşıtı duruşuna rağmen- Rusya'ya Demokratlardan daha olumlu yaklaşmasına yardımcı oldu ve Moskova'nın seçimini etkilemeye yetecektir. Ayrıca ikinci bir Trump döneminin Ukrayna'ya yönelik Batı desteğinin azalması anlamına gelme ihtimali de var.

İranlı liderler muhtemelen Trump'ın kaybettiğini görmek isteyecektir, zira Trump'ın önceki döneminde İran'a yönelik politikası sınırsız düşmanlık ve diplomasinin sınırsız ekonomik savaş lehine reddedilmesiydi. Bu politika ilgili herkes için kötü bir haberdi ve İran'ın nükleer programının hızlanmasına ve İran'ın daha saldırgan bir bölgesel duruş sergilemesine yol açtı ve kesinlikle en az başkaları için olduğu kadar İranlıların kendileri için de kötüydü. İran'ın bu tercihine bir istisna olarak, Tahran'daki bazı sertlik yanlıları, kendi iç konumlarını güçlendirmek için ABD'deki sertlik yanlılarına karşı oynamaktan memnuniyet duyabilir.

İran'ın muhtemelen Trump'ın ötesindeki hedefleri de içeren genel bilgi toplama gibi başka amaçları da vardır. Trump'ın kampanyasının İran tarafından hacklendiğini açıklamasından kısa bir süre sonra Kamala Harris'in kampanyası da bir "yabancı aktör etki operasyonunun" hedefi olduğunu açıkladı. Ancak bunun İran'ı kapsayıp kapsamadığı FBI'ın halen araştırdığı bir konu.

Haines, Çin'in etki operasyonlarının her düzeyde Çin'e karşı olumlu tutumlar geliştirmeyi amaçladığını söyledi. Şimdiye kadar bu çabalar bir başkan adayına diğerinden daha fazla yardım etmeyi amaçlıyor gibi görünmüyor. Bu da Çinlilerin, Kasım ayındaki seçimleri kim kazanırsa kazansın Washington'un kendilerine karşı sert bir tavır alacağı beklentisini yansıtıyor.

İsrail

İstihbarat müdürleri ve diğer ABD'li yetkililer de İsrail'in adını Rusya, Çin ve İran gibi düşmanlarla aynı anda anmaktan kaçınıyor. Yine de İsrail'den bahsetmeyen Haines, yıllardır ABD seçimlerinde en aktif ve başarılı yabancı etki unsuru olan yabancı devlet hakkında hiçbir şey söylemedi. Söz konusu lobi kısa bir süre önce birkaç ön seçime milyonlar akıtarak ve İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki tutumunu eleştirmeye cüret eden iki Kongre üyesini saf dışı bırakarak nüfuzunun devam ettiğini gösterdi.

Her ne kadar bu lobi yıllarca her iki Amerikan siyasi kampında da parmağını oynatmaya çalışmış ve bir dereceye kadar hala da oynatıyor olsa da -son olarak Demokrat Parti ön seçimlerinde gücünü gösterdi- artık etkisinde belirgin bir partizan eğilim var. İsrail'deki siyaset aşırı sağa kaydıkça Cumhuriyetçi Parti de İsrail'in partisi haline geldi. Trump ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu güçlü bir seçim ittifakı içinde.

İsrail hükümeti Amerika Birleşik Devletleri'ndeki nüfuz çabalarının çoğunu açıktan yürütüyor. Ancak son zamanlarda, Amerikalı siyasetçileri ve Amerikan halkını Rusya, Çin ya da İran gibi etkilemek için sahte sosyal medya hesapları ve sahte haber siteleri kullanarak gizli yöntemler de kullanıyor.

İsrail'in şu ana kadar gün ışığına çıkan gizli operasyonları, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik askeri saldırısına ABD'den destek sağlamayı amaçlıyor. Ancak İsrail'in başkanlık siyasetine yaklaşabilecek açık ya da gizli herhangi bir nüfuz çabası, görev süresi boyunca İsrail ve Netanyahu'ya neredeyse istedikleri her şeyi veren ve karşılığında Trump'ın kendisine siyasi destek dışında hiçbir şey almayan Trump'ı kesinlikle destekleyecektir.

Herhangi bir yabancı hükümetin ABD siyasetine ve seçimlerine müdahalesi çeşitli zararları beraberinde getirir. Bir kere, ABD seçimlerinin Amerikan halkına ait, Amerikan halkı tarafından ve Amerikan halkı için bir hükümetin oluşumunu belirlemesi beklenir. Amerikalı olmayanlar etkili bir role sahip olduğu ölçüde bu durum daha az geçerlidir.

Dış müdahale aynı zamanda ABD politikasını müdahale eden ülkelere doğru çarpıtmaktadır. ABD'nin örneğin İran'a yönelik politikası, İran rejiminin Amerika'daki siyasi sonuçlar bir yana, düşünceleri etkilemek için yapabileceği herhangi bir şey tarafından şekillendirilmemelidir. Aynı şey ABD'nin Rusya, Çin, İsrail ya da başka herhangi bir yabancı ülkeye yönelik politikası için de geçerlidir.

Bu zararın bir sonucu da, yabancı müdahalelerden fayda sağlayan bir Amerikalı politikacının, söz konusu yabancı ülkeye yönelik politikayı, yardıma minnettarlık ya da zımni bir karşılık olarak şekillendirebilmesidir. Trump'ın Putin ve Rusya ile hala kısmen muğlak olan ilişkisi bu açıdan bir endişe kaynağı olmalıdır.

Yabancı bir ülkenin ABD siyasetine karışması, etkinin tek konulu bir biçimidir. Karışan kişi sadece kendi ülkesinin hedeflerini önemser ve ABD'nin çıkarlarına gelebilecek herhangi bir ikincil zararı düşünmez. İsrail lobisinin çekirdeği olan Amerikan İsrail Halkla İlişkiler Komitesi (AIPAC), ABD partizan siyasetinde taraf tutmama iddiasını terk edip kendi siyasi eylem komitesini kurduğunda, 2022'deki ilk destekçileri listesinde onlarca seçim inkarcısı -2020 başkanlık seçimlerinin sonuçlarının onaylanmasına karşı oy kullanan Temsilciler Meclisi'nin Cumhuriyetçi üyeleri- yer alıyordu. İkincil hasar, ABD demokrasisine doğrudan bir darbe oldu.

İstihbarat kurumları ve medya, ABD seçimlerine yönelik zararlı yabancı müdahaleleri ortaya çıkarmak için ancak bu kadarını yapabilir. Sorunun hafifletilmesi, politikacıların bu tür yabancı yardımları kabul etmenin yanlış olduğu bir davranış kuralına bağlı kalmasını gerektirir. Bu tür bir ahlak, kuralların ihlal edilmesine rağmen Federalist Dönem boyunca varlığını sürdürmüş ve ulusun sonunda hem yabancı müdahalelerin hem de dönemin yoğun partizanlığının üstesinden gelebilmesinin bir parçası olmuştur.

Her iki partiden de bazı siyasi liderler günümüze daha yakın bir dönemde böyle bir ahlak sergilemişlerdir. 1992 yılında bir grup Cumhuriyetçi Kongre üyesi Başkan George H.W. Bush'u, Bill Clinton'a karşı bocalayan yeniden seçim kampanyasını kurtarmak için Ruslardan ya da İngilizlerden Clinton'ın gençliğinde Londra ve Moskova'da Vietnam Savaşı'na karşı yaptığı protestolar hakkında bilgi istemeye çağırdı. Bush ve kıdemli yardımcısı James Baker bu fikri uygunsuz bularak hemen reddettiler. 2000 yılında Al Gore'un başkanlık kampanyasının ve Demokratların Çin'den mali katkı almış olabileceğine dair bilgiler ortaya çıktığında Clinton ve Gore, ABD seçimlerinin her türlü yabancı müdahaleden uzak olması gerektiğini açıkça belirtmiş ve daha sonraki soruşturmada iş birliği yapmışlardır.

Robert Mueller'in raporuna göre Rusya'nın 2016 seçimlerine müdahalesinin soruşturulmasını defalarca engelleyen Trump'ın yaklaşımıyla bunu karşılaştırın. Amerika'daki seçimlere yönelik yabancı müdahalelerin yol açtığı zararların üstesinden ancak konuya yönelik bu yıkıcı yaklaşım ortadan kaldırıldığında gelinebilecektir.


National Interest'te yayınlanan bu değerlendirme Mepa News okurları için Türkçeleştirilmiştir. Değerlendirmede yer alan ifadeler yazarın kendi görüşleridir ve Mepa News'in editöryel politikasını yansıtmayabilir.

Bu yazı toplam 1107 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Mepa News, yapılan yorumlardan sorumlu değildir. Her bir yorum 600 karakterle (boşluklu) sınırlıdır.
Paul R. Pillar Arşivi